В Україні зафіксували циркуляцію “британського” штаму коронавірусу

 

В Україні зафіксували циркуляцію “британського” штаму коронавірусу, який є більш заразним, ніж звичайний. Цей варіант COVID-19 виявили у двох хворих із Івано-Франківської області, біологічні зразки у яких відібрали ще два тижні тому. Київ повідомив про це Всесвітню організацію охорони здоров’я.

Про це повідомив під час брифінгу у четвер, 4 березня, заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

“Сьогодні, 4 березня, Інститут епідеміології інфекційних хвороб імені Громашевського Національної академії медичних наук виявив 2 мутації коронавірусу саме з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту… Це свідчить про те, що на території України зафіксована циркуляція британського варіанту, який більш швидко передається від людини до людини”, – сказав Ляшко, якого цитує УНН.

Зі слів головного санлікаря, мутацію виявили “у зразків, відібраних 2 тижні тому на території міста Івано-Франківськ”.

Він додав, що про це Україна вже повідомила Всесвітній організації охорони здоров’я.

Він зауважив, що виявлення циркуляції в Україні “британського” варіанту коронавірусу є однією із причин, “яка у нас характеризує епідситуацію в західних областях нашої України”.

“Наголошую, що, за існуючими даними, британська мутація вірусу не впливає на ефективність вакцини ні Pfizer, ні AstraZeneca, тому ми спокійно продовжуємо… кампанію саме тими вакцинами, які є на території нашої держави. Паралельно ми будемо проводити дослідження, оскільки вже сьогодні з’являється інформація щодо обмежених даних впливу ефективності вакцини до “південноафриканського” варіанту коронавірусу”, – сказав Ляшко.

За даними ВООЗ, штам коронавірусу, який відрізняється вищим рівнем заразності VOC 202012/01, і який був виявлений спочатку у Великій Британії, був виявлений вже у 106 країнах.

До 56 держав розширилася географія поширення штаму 501Y.V2, виявленого в ПАР, а штам P.1, присутність якого спочатку була виявлена в Бразилії і Японії, циркулює зараз в 29 в країнах.

Читайте також:
Через новий штам коронавірусу держави Європи зупиняють авіасполучення з Британією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна