У МОЗ пояснили “засекречення” ціни вакцин та інформації про виробника

 

Наказ Мінністерства охорони здоров’я, яким керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я забороняється розголошувати інформацію про ціну та виробника вакцин від COVID-19, зумовлений вимогами угоди про конфіденційність.

Про це в четвер, 4 березня, повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова, передає “Укрінформ”.

“Наказ Міністерства охорони здоров’я від 19 лютого 2021 року, яким було розподілено кількість вакцин по регіонах, містить вимогу до керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та міста Києва, “забезпечити нерозголошення будь-якої інформації щодо виробників або постачальників, а також ціни на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19”. Така вимога зумовлена положеннями угоди, укладеної між МОЗ та спеціалізованою міжнародною організацією Crown Agents, яка уповноважена здійснювати закупівлі вакцини. Оці жорсткі вимоги, що стосуються конфіденційності, є зовсім не примхою міністерства, вони ініційовані саме виробниками вакцини. І за порушення таких вимог передбачені високі штрафні санкції або навіть розірвання контрактів”, – розповіла Шаталова.

За її словами, такі вимоги умов конфіденційності підписують в усіх країнах світу, де здійснюється централізована закупівля імунобіологічних препаратів від COVID-19.

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого. Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute. Її ефективність – близько 70%.
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

2 березня президент України Володимир Зеленський отримав щеплення від коронавірусу під час робочої поїздки в район проведення операції Об’єднаних сил на Луганщині.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 1 березня публічно зробив щеплення проти коронавірусу в Олександрівській клінічній лікарні Києва.

Читайте також:
МОЗ: В Україні перше щеплення від коронавірусу зробили майже 6,9 тис. людей, у планах – до 7 млн на місяць

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна