“Урізаний бюджет УІНП на 2021 рік – це про гуманітарну капітуляцію і добровільну відмову від майбутнього”

 

Володимир Булгаков

(FB)

Новина, яка пройшла майже непоміченою у суспільстві. Вакцини, суди, заплановані допити ветеранів війни та Майдану, інші жваво разючі інфернальності буденного її перекрили.

Між іншим, голова Українського інституту національної пам’яті розповів українцям дійсно важливу інформацію, яка мало кого зацікавила.

“На цей (2021) рік для інституту передбачено дещо більше фінансування, ніж було минулого року. Але якраз на заходи коштів інституту передбачено менше вполовину. Тому, скоріш за все, ми зосередимося більше на питаннях розвитку підвідомчих інституцій – музею та архіву – та на нормотворчій діяльності, а також на питаннях, пов’язаних з політикою, адже, крім проведення заходів, УІНП здійснює політику у сфері збереження пам’яті, і ця друга частина є домінантною в діяльності інституту, – зауважив Антон Дробович – …На заходи у 2020 році було витрачено близько 6 млн грн”.

Ще раз. Це про масштаби катастрофічних ризиків знищення здобутків останніх років у сфері збереження пам’яті, віднайдення ідентичності, коренів нації.

На весь 2020 рік було виділено державою незбагненно мізерних 6 млн грн для впровадження організації всебічного вивчення історії українського державотворення, етапів боротьби за відновлення державності та поширення відповідної інформації в Україні та світі; здійснення комплексу заходів з увічнення пам’яті учасників українського визвольного руху, Української революції 1917-1921 років, воєн, жертв Голодомору 1932-1933 років, масового голоду 1921-1923, 1946-1947 років та політичних репресій, осіб, які брали участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також в антитерористичних операціях; організації дослідження історичної спадщини та сприяння інтеграції в українське суспільство національних меншин і корінних народів; популяризації історії України, її видатних особистостей; подолання історичних міфів.

У 2021 році на розв’язання цих питань виділили взагалі небачено ультрамікрокосмічні до 3 млн грн.
На весь 2021 рік. На всі заходи Українського інституту національної пам’яті. На всю країну.

Майже вдвічі менше від 6 млн грн у 2020 році.

В державі, яка восьмий рік кровоточить війною, і в якій інформаційна безпека та історична просвіта мають бути в безсумнівному пріоритеті.

Проте ми маємо у 2021 році:

  • бюджет Національної поліції України = 34 млрд 578 млн 064,1 тис. грн;
  • бюджет Офісу Генерального прокурора = 11 млрд 531 млн 594,7 тис. грн;
  • бюджет Українського інституту національної пам’яті = 29 927,0 тис. грн;

Тобто:

одна Національна поліція України дієвіша за 1155 Українських інститутів національної пам’яті.

один Офіс Генерального прокурора продуктивніший, ніж 385 Українських інститутів національної пам’яті.

Або так:

один рік діяльності Національної поліції України = приблизно 11 526 років заходів УІНП;

один рік діяльності Офісу Генерального прокурора = 1921 рік заходів УІНП.

Це навіть не про гуманітарну поразку і фактичне визнання, що неважливі герої, історія, державотворення, національні меншини і корінні народи.

Це про гуманітарну капітуляцію.

Це про добровільну відмову від майбутнього.

І це майже все, що вам треба пам’ятати про довгострокові перспективи цієї держави, коли знову підуть нищівною лавиною… санкції, суди, вакцини.

Три мільйони гривень. Ціна майбутнього. Еквівалент капітуляції.

N.B. Вчора в мережі з’явилося повідомлення, що Міністерство фінансів України та Міністерство культури і інформаційної політики України вирішили, що і 3 мільйони для УІНП – це забагато позитивного, тому слід негайно впровадити питання термінового недофінансування заробітної платні працівників Українського інституту національної пам’яті.

Читайте також:
На Полтавщині УІНП показав перший в Україні фільм про флотоводця Остроградського, створений “Новинарнею”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна