На Полтавщині УІНП показав перший в Україні фільм про флотоводця Остроградського, створений “Новинарнею”

 

У бібліотеці імені Олеся Гончара в смт Козельщина (Полтавська область) відбувся просвітницький захід, присвячений Михайлу Остроградському — будівничому флоту незалежної України, контрадміралу, командувачу військово-морського флоту в період Української революції 1917-21 рр.

Ініціатором заходу, приуроченого до 150-річчя видатного земляка, виступив Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. Михайло Остроградський народився 21 грудня в селі Пашенівка, яке нині належить до Козельщинської селищної ради.

Родзинкою заходу став перегляд короткометражного документального фільму “Вірний завжди. Контрадмірал Михайло Остроградський: невідомий будівничий флоту незалежної України”, створеного інтернет-виданням “Новинарня” за фінансової підтримки УКФ.

Ця стрічка фактично перша в Україні присвячена суто постаті Остроградського – незаслужено забутого флотоводця, військового та державного діяча періоду Української революції.

Над фільмом працювали журналістка Катерина Стулень та колектив “Новинарні“.

“Взяв участь у підготовці цього відеоматеріалу до 150-річчя уродженця Полтавщини після того, як ґрунтовно ознайомився із монографією дослідника із Запоріжжя Ігоря Гриценка. Нагадаю, що, згідно з постановою Верховної Ради “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році”, ювілей Михайла Остроградського (…) відзначається цьогоріч на державному рівні. Важливо, що саме Український культурний фонд посприяв донесенню до українців історичної правди про нашого земляка. Адже ця державна установа, яка співпрацює з Міністерством культури України й покликана підтримувати національну культуру, національну пам’ять та мистецтво, дбати про доступ громадян до національного культурного надбання”, — прокоментував організатор події, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Спікерами-оповідачами у фільмі виступили також історик Андрій Іванець, режисер науково-документального фільму “Тризуб Нептуна” Іван Канівець, бійці бригади морської піхоти ЗСУ імені Михайла Остроградського Данило Гусак і Дмитро Тичина.

З учасниками вечора в козельщинській бібліотеці в онлайн форматі спілкувався Андрій Іванець – член вченої ради Науково-дослідного інституту українознавства, фахівець з історії воєн та етнонаціональних процесів. Він розповів про перипетії подій Української революції 1917-21 рр., життєвий шлях Михайла Остроградського, відповів на запитання мешканців Козельщини.

Присутні також переглянули анімаційний ролик УІНП, створений творчою спільнотою “Добродій” та художником Юрієм Журавлем, про підняття українських прапорів на Чорноморському флоті 1918 року, повідомив північно-східний міжрегіональний відділ Інституту нацпам’яті.

Варто також зазначити, що цими ж днями в Полтавській обласній бібліотеці відбувся вечір, присвячений 130-річчю голови ОУН Андрія Мельника, і присутні переглянули фрагменти документального фільму “Полковник Андрій Мельник: повернення вождя”, створеного “Новинарнею“.

Читайте також:
“Вірний завжди”. Контрадмірал Михайло Остроградський: невідомий будівничий флоту незалежної України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна