Посольство України відкидає звинувачення автора італійської газети La Stampa щодо справи Роккеллі

 

Посольство України в Італії закликало одну з найпопулярніших щоденних газет Італії “La Stampa” опублікувати їхню позицію у відповідь на статтю колишнього італійського сенатора Луїджі Манконі, який 1 березня звинуватив Україну у “приховуванні доказів” для встановлення винних у справі про вбивство на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі.

Про це йдеться в заяві дипустанови у понеділок, 1 березня.

Українське посольство відкинуло упереджені та необ’єктивні звинувачення на адресу України.

“Українська сторона не лише багато разів запрошувала до співпраці італійських правоохоронців, але й продовжує працювати над встановленням справжніх винних у трагічній загибелі журналістів під окупованим російськими терористами Слов’янськом наприкінці травня 2014 року. У той же час, у межах судового розгляду справи українського нацгвардійця Віталія Марківа, стороною звинувачення не було надано жодних переконливих доказів того, що журналісти загинули саме внаслідок вогню з українського боку”, – нагадали в дипустанові.

У посольстві також додали, що українська сторона завжди відкрита до діалогу, зокрема – до спільного розслідування з італійськими правоохоронцями.

Посольство України надіслало звернення головному редактору “La Stampa” через публікацію Манконі, який “вдається до маніпулятивних інсинуацій та дискредитації українських захисників”.

У зверненні редакцію попросили опублікувати позицію посольства, щоб надати “італійському читацькому загалу неупереджену та збалансовану інформацію”.

Читайте також:
Слідчий комімет Росії висунув звинувачення в убивстві нацгвардійцю Марківу

Як інформувала “Новинарня“, поліція Італії заарештувала старшого сержанта НГУ Віталія Марківа в аеропорту Болоньї 30 червня 2017 року. За даними ЗМІ, крім українського, він має також громадянство Італії, де країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

Марківа звинуватили в причетності до обстрілу 24 травня 2014 року біля Слов’янська на Донеччині, де загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, які перебували на боці бойовиків “ДНР”.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон (Рогелон) з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу – він виступив свідком на боці обвинувачення.

12 липня 2019 року суд першої інстанції в місті Павія засудив Марківа до 24 років ув’язнення – попри наявність переконливих доказів у тому, що Марків не міг вчиняти той мінометний обстріл.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20 березня до 4 серпня 2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун.

За визнанням італійського прокурора на суді першої інстанції, старший сержант НГУ Марків не вчинив злочину убивства, але він нібито інформував командирів про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, зі свого боку, контактували з військовослужбовцями ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь про групі іноземних журналістів.

Генпрокуратура України зверталася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, неодноразово заявляв також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. МВС України провело відповідні слідчі експерименти на Карачуні.

17 травня 2019 року глава Аваков зустрічався з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

Упродовж кількох років в Україні та за кордоном тривала акція “Free Markiv”. Учасники численних демонстрацій наголошували, що “справа Марківа” була побудована на російському наративі подій в Україні: “націоналісти, які прийшли до влади внаслідок перевороту”, “безжалісні карателі з добровольчих батальйонів, що вбивають цивільних”, “повстанці Донбасу, які шанують журналістів” тощо.

17 січня 2020 року Верховна Рада України ухвалила постанову, в якій депутати попросили президента і парламент Італії забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа.

Зрештою 3 листопада апеляційний суд Мілана виправдав Марківа. Його визнали не винним у загибелі Роккеллі.

4 листопада Віталій Марків повернувся до України.

Читайте також:
“Готовий їхати на передову”: Марків поновився на службі в Нацгвардії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна