Вакцинація в Україні: невикористані дози ввечері доводиться утилізувати

 

Через жорсткі правила й особливості упаковки CoviShield в деяких областях наприкінці дня доводиться утилізувати невикористані дози вакцини.

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на канал “Дом“.

“Розкривається ампула і проколюється голкою. З цього моменту зберігання флакона повинно бути не більше шість годин. У перший день у нас вакцинували 54 людини, і шість доз утилізували”, — розповіла журналістам інфекціоніст Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко.

У МОЗ не забороняють використовувати залишки вакцини для тих людей, які не входять до першої хвилі вакцинації. Щоб не було непорозумінь на місцях – в регіони направили письмові інструкції.

“Ми зараз пропишемо такі алгоритми для мобільних бригад, що якщо у вас є кілька бажаючих, і у вас залишилися, наприклад, три дози, то ми визначаємо пріоритетність: спочатку це буде вік старше 80 років. Якщо таких пацієнтів кілька — першим буде той, хто має супутні захворювання”, — зазанчив Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого. Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute. Її ефективність – близько 70%.
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

Станом на 28 лютого Україні від COVID-19 вакцинували понад 3 тисячі людей, при цьому за добу 27 лютого – лише 90 осіб.

Читайте також:
Командування про вакцинацію військових від COVID-19: “безпечно і виключно добровільно”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.