Капелан “Лютер”, Living Rocks: Шарахнемо добрячий рок для наших військових на фронті!

 

автор: Катерина Стулень
фото автора та з архіву героїв статті

Український капелан створив гурт, який виконує християнський рок та хеві-метал. Майже всі ці музиканти раніше грали у складі відомих українських та російських груп. Тепер вони порвали з путіністами із “Любе” та створюють якісну “рокешну” музику, щоб дати концерти на передовій, на Донбасі. На гастролі з ними має поїхати американський колега, кузен Елвіса Преслі.

Назва їхнього колективу – Living Rocks, або “Живе каміння” – походить від року та слів апостола Петра: “І самі, немов те каміння живе, будуйтеся в дім духовий”.
Хлопці кажуть: “Назва виникла до війни, але тепер вона ще більший має сенс. Бо зараз кожен має бути тим живим камінцем у будівництві нашого українського дому”.

Журналісти “Новинарні” побували на репетиції рок-гурту Living Rocks, записали відео та непересічне текстове інтерв’ю.

“Любе” та розрив із ним

Для прогонів своїх пісень четверо “лівінгроксів” збираються в протестантському храмі у Броварах, що під Києвом. Поки члени гурту розставляють музичні інструменти і підключають апаратуру, пастор Володимир Вшивкін завішує стіни ковдрами для сякої-такої звукоізоляції – іншого приміщення для репетицій вони наразі не мають.

Володимир Вшивкін “Лютер”

Вшивкін – професійний музикант, і, як сам говорить, завжди заробляв на хліб гітарою. Свого часу Володимир об’їздив країни всього колишнього соцтаботу в складі гуртів “Міраж” та “Любе”.

“В “Любе” я був у той період, коли звідусіль звучала їхня знаменита пісня “Атас!” (початок 1990-х років – “Н”). Ми довго підтримували стосунки і після того, коли я пішов із групи. Коли “Любе” приїздив до Києва, мене завжди запрошували на концерт, щоб потім ми мали змогу побачитися. Але з часів Помаранчевої революції наші стосунки погіршилися. А коли Росія напала на мою країну у 2014-му, я взагалі розірвав із ними зв’язки і видалив їхні номери телефонів. Бо вони повністю підтримують анексію Криму і загарбницьку політику Путіна. Загалом, не дуже люблю згадувати про них і той період у моєму житті”, – говорить пастор Вшивкін.

“Написав пісню про “Айдар”, коли повертався з фронту”

Більше 20 років тому, як каже Володимир Вшивкін, він увірував у Ісуса Христа.

“Тоді я пішов навчатися у духовну семінарію. Це не було для мене раптове рішення, бо я з дитинства замислювався про питання віри, слова Божого. Християнство було близьким мені. Тому, вважаю, такий крок для мене був цілком логічним. І потім я став пастором церкви”.

Але й музику Володимир не полишив. Він продовжував грати, переважно рок і блюз.

“Для українців, коли священик грає рок, то сприймається як новаторство. Хоча я і співав про Бога. Але для західного світу це цілком нормально. Наприклад, відомі американські рок-гурти U2 чи Skillet – вони ж наші християни, співають духовні пісні”, – пояснює Володимир, якого парафіяни знають ще й за позивним “Лютер”.

Володимир Вшивкін “Лютер”

За його словами, зруштою й українці позитивно сприйняли пастиря, який співає рок. “Тим більше, під час служіння ми співаємо й граємо більш традиційні, спокійні пісні”.

Вшивкін був одним із перших капеланів, які пішли на фронт у складі бойових підрозділів. Практично до кінця 2017 року перебував на передовій з українськими військовими.

“Я був капеланом у 93-й та 81-й бригадах, був разом із добровольцями “Правого сектору”, також допомагав морським піхотинцям, коли вони тримали оборону в Широкиному, – згадує Лютер. – Але спершу на фронт почав їздити як волонтер. Тоді ми всією паствою збирали все необхідне – від пиріжків до броніків. У нас церква була більше схожа на склад, кожен броварчанин знав, куди віднести речі, які можуть стати в нагоді на фронті. Завдяки цьому в нас зібралася така собі ветерансько-патріотична паства. Тепер серед прихожан чимало є волонтерів, ветеранів та їх родин”.

Перед початком служби в їхній церкві обов’язково моляться за наших військових на Донбасі.

На фронті Володимир почав писати військово-патріотичні пісні. Наприклад, пісня про добровольців “Айдару” народилася в місті Щастя наприкінці 2014-го.

Living Rocks – “Айдар”

“Я тоді приїхав до “айдарівців” як капелан, а дорогою назад написав цю рокешну пісню. І вона дуже добре зайшла нашим бійцям.  Тоді я почав писати далі патріотично-духовні пісні, – говорить Володимир. – Зараз у гурті зібралася команда із таких же капеланів, патріотів і професійних музикантів. Ми репетируємо щотижня і плануємо, як тільки закінчиться карантин, відвідати наших захисників у госпіталях та проїхатися фронтом із концертами. Обов’язково будемо в Маріуполі, Слов’янську, і там, де буде можливо провести концерт, ми спробуємо туди приїхати. Хочемо шарахнути добрячий рок!”

Living Rocks у промзоні Авдіївки. Архівне фото

Попередньої зими Living Rocks виступали перед бійцями в Авдіївці та Красногорівці, і публіка була в захваті.

“До нас підійшов один старшина після концерту і сказав, що йому аж знову в бій захотілося.

Під рок дуже добре гнати окупантів за “порєбрік”!

– Володимир не стримує сміх. – Зараз нові пісні готуємо нашим захисникам. От у студії записали пісню “Вогонь”. Вона дійсно вогняна!”

“Під гучну ритмічну музику року чи хеві-металу дуже добре співати пісні, де є протест, де є прямолінійний текст. Це ж не солодкий поп, а конкретний ритм, який підійде нашим військовим на фронті”, – додає соло-гітарист Володимир Сушко.

Володимир Сушко під час репетиції

Українським воїнам зіграє кузен Елвіса Преслі

Кажуть, із рокерами Living Rocks українським Донбасом хоче проїхатися й американський блюзмен, кузен самого Елвіса Преслі Карл Харрісон.

“Нещодавно він написав мені та й підтвердив, що приїде до нас цього літа. Він уже приїжджав в Україну під час війни і виступав із нами у військових госпіталях. Він грав блюз. Це було фантастично! Незважаючи на те, що українці не добре знайомі із блюзом, народ сприймав “на ура” цей музичний напрямок”, – розповідає капелан.

За словами Лютера, Карл Харрісон надихався вчинками двоюрідного зіркового брата, коли той під час війни у В’єтнамі підтримував своїми виступами американські підрозділи.

Про українського капелана і рок-музиканта Харрісон дізнався через спільну знайому подружню пару американських місіонерів.

“Ці місіонери давно вже в Україні живуть. Коли війна почалася, вони нам допомагали, подарували “бусик”, щоб ми могли на фронт возити допомогу. Так от вони дружать із Карлом. Бо й Карл Харрісон теж церковний пастор у себе в штаті Арканзас. То вони розповіли про мене, про наш гурт та про війну в Україні, – згадує Лютер про те, як родич Преслі почув їхню музику. – Рік тому він напросився приїхати в Україну разом із місіонерами. І перше, що Карл сказав, коли ми познайомилися вже особисто – він не очікував, що в нашій країні є якісна музика. Та тепер він уже точно знає це. А ще – чому почалася війна на Донбасі, хто на кого напав і як ми тримаємо оборону. Він молиться за Україну в своїй церкві”.

“Хто чув розрив 120-ї міни, того хеві-металом не злякаєш”

У Броварах, де щонеділі проходить протестантська церковна служба, тепер звучить справжній хеві-метал.

“Нас ніхто не здолає, вся ворожа та юрба! Україну захищають наші ангели добра!” – співає фронтмен під металевий скрегіт гітар і гучний ритм ударників.

Ярослав Рево під час репетиції

“Нічого так, але треба ще пройтися! Вова, ти після приспіву наче поспішаєш на секунду”, – резюмує барабанщик Ярослав Рево після прогону пісні.

Гурт репетирує, ставши обличчям до ударника, і той, задаючи ритм, визначає, щоб усі виконували свої партії, як одне ціле.

“Знаєте чому барабанщик головний у гуртах? Бо всі стоять, а він сидить! – жартує Ярослав. -Я став барабанщиком, бо тоді це було модно. З дитинства хотів бути схожим на кумирів – Ларса Ульріха з Metallica, Дейва Ломбардо зі Slayer”.

Тепер вже і сам Ярослав став свого роду “легендою” – він працював із гуртами Green Grey, Cool Before, Phantom Lord, “Ностальгія за мезозоєм” та іншими. Паралельно Рево ще й викладає гру на барабанах.

“А в цей гурт мене запросив гітарист Володимир Сушко. Він сам колись грав у колективах, на яких я виріс (другий склад гурту “Кобза” – “Н”). Мені імпонував той меседж, який вкладають у пісні Living Rocks, тому я вирішив підтримати групу”, – розповідає ударник.

“Будь-яка пісня має властивість знаходити свого слухача. Думаю, що серед наших військових знайдуться прихильники року та хеві-метал. Бо хто чув розрив 120-ї міни, того хеві-металом не злякаєш”, – впевнений Ярослав.

Сушко викладає гітару в рок-школі. Власне, вони разом із Володимиром Вшивкіним і заснували гурт.

“Спочатку грали для себе, потім барабанщик знайшовся. Потім почали самі займатися аранжуванням пісень. Але через війну довго не репетирували. Тепер ось відновили роботу гурту, записали два кліпи.

Ще б карантин скоріше зняли, щоб можна було поїхати на фронт подякувати нашим військовим, – Володимир робить паузу, щоб опанувати голос. – Саме завдяки їм я можу грати на гітарі, навчати інших і бавити своїх онуків”.

Living Rocks – “Ангели”

Нещодавно вийшов кліп Living Rocks на пісню “Ангели”.

“У мене двоє друзів-ветеранів з однаковим позивним “Ангел”, – говорить Лютер. – Один у батальйоні “Донбас” служив, пройшов Іловайськ, інший – із “Правого сектору”, із початку війни на фронті, захищав Піски, отримав серйозне поранення на фронті. Тому ця пісня про реальних янголів, які бережуть нас”.

“На фронті не питають, з якої конфесії капелан”

Поза гуртом В’ячеслав Казміренко працює архітектором. Останній проєкт, який уже на стадії завершення, – медкорпус “Охматдит”. В’ячеслав називає його “моє дитятко”.

В’ячеслав Казміренко під час репетиції

“А музика – це захоплення ще зі школи, коли ми з однокласниками організували гурт і співали антикомуністичні пісні”, – розповідає Казміренко, який у Living Rocks грає на бас-гітарі.

Після армії він закінчив у Києві джазову школу за класом гітари. Тепер ще й служить у церкві.

Із початком російсько-української війни В’ячеслав намагався піти до ЗСУ, але військкомат відхилив його через вік. Тож Казміренко разом із Лютером взявся їздити на фронт як волонтер і капелан.

В’ячеслав Казміренко на Донбасі. Архівне фото

“Я протестант, але до мене зверталися військові, просили поговорити чи сповідуватися, і вони не питали, з якої я конфесії. А я не питав їх до якої вони церкви ходять. Важливий сам діалог, що людина вирішила звернутися до Бога. Я радий, що міг комусь тоді допомогти”, – тішиться В’ячеслав.

Наразі їхній гурт наполегливо репетирує і сподівається, що епідемію коронавірусу в Україні нарешті приборкають і можна буде нарешті знову влаштувати гастролі для військових на Донбасі.

Володимир Вшивкін і Володимир Сушко під час репетиції

Читайте також:
У 93 омбр відкрили Духовний центр капеланської служби

Пастор-євангеліст Труфанов:
президент Асоціації капеланів, який воював в Афгані і пілотував гелікоптер Кравчука


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.