Окупований Донбас – на межі екологічного лиха міжнародного масштабу, – Резніков

 

Дії Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей ведуть до радіаційного забруднення ґрунтових вод та масштабного екологічного лиха.

Як повідомив у суботу, 20 лютого, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, Україна вже звернулася до МАГАТЕ з проханням направити групу експертів для моніторингу зберігання радіоактивних матеріалів на тимчасово окупованих територіях, передає “Укрінформ”.

“Окупована частина Донбасу внаслідок дій Росії перебуває на межі екологічної катастрофи міжнародного масштабу. Програма ООН з довкілля (ЮНЕП) причинами катастрофи називає забруднення повітря, ґрунту і води внаслідок вибухів великої кількості боєприпасів, затоплення промислових підприємств”, – наголосив Резніков.

Окремо він відзначив загрозу радіаційного забруднення, нагадав, що у 1979 році на території шахти “Юнком”, яка розташована на окупованій частині Донеччини, радянська влада здійснила ядерний вибух потужністю 0,3 кілотонни у тротиловому еквіваленті.

Після вибуху радіоактивну капсулу залишили в сухому стані і відкачували з шахти воду, щоби виключити потрапляння радіації на поверхню і в ґрунтові води. Два роки тому окупаційні адміністрації припинили відкачування води, і наразі радіоактивна вода вже надходить у горизонти питної води.

“Україна звернулася до МАГАТЕ щодо можливості формування групи експертів для моніторингу зберігання радіоактивних матеріалів на ТОТ. До 2014 року там знаходилось понад 1000 джерел іонізуючого випромінювання. Але питання в тому, чи пропустять експертів російські окупаційні війська”, – відзначив Резніков, додавши, що, крім цього, закриті десятки шахт, з яких також припинили відкачувати воду, а на об’єктах, які ще працюють, порушуються екологічні норми та не відбувається жодне очищення.

Звертаючись під час брифінгу до держав-членів ООН, Резніков підкреслив, що це – штучно створена зона екологічного лиха з масштабними соціальними наслідками.

Читайте також:
“Радіація проникає в горизонти питної води”: Кравчук в ООН застеріг про екологічну катастрофу на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна