Сепаратисти “ДНР” вирішили затопити шахту під Єнакієвим, де був ядерний вибух

 

Сепаратисти “ДНР” вирішили затопити шахту “Юнком” у місті Бунге поблизу Єнакієвого, де в часи СРСР відбувся підземний ядерний вибух.

Рішення про затоплення підприємства прийняв “уряд ДНР”.

Так, згідно з наказом “уряду”, 14 квітня 2018 року відкачування води на шахті повністю зупинять. На цей час на підприємстві вже ведеться демонтаж устаткування.

“Дане рішення було прийнято виключно в рамках рекомендацій “народної ради ДНР”, на слуханнях якої 16 лютого “парламентарії” детально розглянули ситуацію з шахтою “Юнком”, заслухали думку “міністерства вугілля і енергетики”, провідних вчених, екологів і представників громадськості”, – передають сепаратистські інтернет-ресурси.

Для заспокоєння місцевих мешканців сепаратисти посилаються на місцевих та російських вчених, які нібито впевнені, що затоплення шахти не становить ніякої загрози.

Як відомо, 16 вересня 1979 року в східному крилі шахти “Юнком” у місті Юнокомунарівськ (із 2016 року – Бунге) здійснили підземний ядерний вибух потужністю 0,3 кт у тротиловому еквіваленті – т. зв. “експеримент “Кліваж”. Метою вибуху було зниження напруги у гірському масиві, що в підсумку повинно було підвищити безпеку відпрацювання вугільних пластів.

Донецькі бойовики зазначають, що спостереження за станом радіаційного фону на шахті “Юний комунар” і в прилеглих населених пунктах проводяться систематично з моменту проведення експерименту, в тому числі й після 2001 року, коли підприємство припинило роботи з видобутку вугілля. У 2006 році інститут “Дніпрогіпрошахт” розробив проект та обґрунтував екологічну безпеку повної ліквідації “Юнкому” з передачею припливу води на водовідливний комплекс шахти “Червоний Жовтень”, але він так і не був реалізований.

Читайте також:
В ОРДО зупинилася найбільша шахта, що належить Ахметову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.