Завершилося засідання РНБО про ситуацію на Донбасі. Рішення – під грифом “таємно”

 

Відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Володимира Зеленського, на якому розглянули низку важливих питань у військовій, енергетичній галузях та у сфері державної безпеки.

Зазначається, що члени РНБО під час засідання в п’ятницю, 19 лютого, заслухали доповіді:

  • Головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака;
  • начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Кирила Буданова;
  • голови Служби зовнішньої розвідки України генерал-лейтенанта Валерія Кондратюка.

Йшлося про ситуацію в зоні проведення Операції об’єднаних сил.

“Рішення, ухвалені на засіданні, мають гриф “таємно”, а тому не можуть бути розголошені”, – заявив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов.

На порядку денному було шість питань.

“Першим було питання про інформацію із зони проведення ООС. На превеликий жаль, останнім часом фіксується велика кількість порушень режиму припинення вогню, активізація диверсійної і снайперської діяльності з боку збройних формувань РФ, гинуть українські військові. Все це вимагало негайного реагування зі сторони керівництва держави”, – сказав Данілов.

Деталей рішення він не навів, однак натякнув про що йдеться.

“Єдине, що можу сказати – є ситуація повернення до рішення РНБО від 5 грудня 2019 року, коли розглядалися 5 сценаріїв, які запроваджувалися на території Донецької і Луганської області, зараз ці сценарії будуть підніматися. Відповідним посадовим особам та структурам дана вказівка президентом переглянути ці рішення. За необхідності – робити нові редакції та поправки”, – сказав Данілов на брифінгу.

Як інформувала “Новинарня“, учасники закритого засідання Ради нацбезпеки й оборони 7 грудня 2019 року перед понеділковим самітом у “нормандському форматі” розглянули три ключові питання, пов’язані з безпекою та обороною та затвердили п’ять сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу.

“Володимир Зеленський чітко окреслив позицію щодо неприпустимості розв’язання проблеми окупованих територій військовим шляхом і необхідності досягнення миру на сході України політико-дипломатичними методами. Секретар РНБО Олексій Данілов висловив упевненість, що за підтримки міжнародних партнерів Україна зможе повернути тимчасово окуповані території та припинити воєнні дії“, – повідомляли тоді в ОПУ.

Данілов ситуацію про 5 сценаріїв реінтеграції Донбасу так тоді коментував у ЗМІ:

“Варіанти є на будь-який випадок: якщо ми домовимося, якщо ми домовимося частково, якщо ми домовимося повністю. На будь-який випадок у нас є п’ять наших варіантів. Всі органи центральної влади, Збройні сили, всі спеціалізовані органи готові до будь-якого сценарію”, – запевнив секретар Радбезу.

Також, за словами Данілова, на засіданні ухвалили один зі сценаріїв реінтеграції, який, як планувалося, реалізовуватимуть як основний.

“Сценарій реінтеграції, мається на увазі повернення окупованих територій Донецької і Луганської областей до України. Є ключові моменти, що є на порядку денному”, – уточнив секретар РНБО, не пояснюючи подробиць.

Також Данілов зазначив, що в основному йдеться про три позиції для забезпечення проведення виборів: “Обмін, кордон, не стріляємо”.

Читайте також:
Банкова анонсувала “жорсткі рішення” щодо загроз нацбезпеці на засіданні РНБО 19 лютого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна