РНБО затвердила основний сценарій реінтеграції ОРДЛО, – Данілов

 

Учасники закритого засідання Ради нацбезпеки й оборони, зібраного президентом Володимиром Зеленським в суботу, 7 грудня перед понеділковим самітом у “нормандському форматі”, розглянули три ключові питання, пов’язані з безпекою та обороною.

Крім того, був затверджений сценарій реінтеграції окупованих територій Донбасу, розповів на брифінгу секретар РНБО України Олексій Данілов, повідомляє “5 канал”.

За словами Данілова, на засіданні ухвалили один зі сценаріїв реінтеграції, який наразі реалізовуватимуть як основний.

“Сценарій реінтеграції, мається на увазі повернення окупованих територій Донецької і Луганської областей до України. Є ключові моменти, що є на порядку денному”, – уточнив секретар РНБО, не пояснюючи подробиць.

Також Данілов зазначив, що в основному йдеться про три позиції для забезпечення проведення виборів: “Обмін, кордон, не стріляємо”.

Секретар РНБО нагадав, що Україна хоче повернути своїх полонених, які перебувають на території РФ, в окупованому Криму та на окупованій частині Донбасу, повернути контроль над кордоном та припинення вогню на Донбасі. Після цього можна порушувати питання проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

За словами Данілова, п’ять можливих сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, які були затверджені 3 грудня на нараді у президента, поки є закритими.

“Варіанти є на будь-який випадок: якщо ми домовимося, якщо ми домовимося частково, якщо ми домовимося повністю. На будь-який випадок у нас є п’ять наших варіантів. Всі органи центральної влади, Збройні сили, всі спеціалізовані органи готові до будь-якого сценарію”, – запевнив секретар Радбезу.

Друге питання, яке обговорювалося на засіданні, пов’язане з територіальною обороною. Відповідальним за цей напрямок призначений генерал-полковник Михайло Коваль. До 31 грудня має бути закінчена підготовча робота щодо проєкту територіальної оборони.

“Всі, хто на сьогодні має бажання долучитися до територіальної оборони, всі добровольці, які мають бажання взяти у цьому участь, – будуть найближчим часом долучені до цього питання”, – зауважив Данілов.

Третє питання порядку денного, за словами секретаря РНБО, стосувалося кібербезпеки.

“Кібербезпека – дуже важливий на сьогодні момент. Ми щодня відчуваємо атаки з певних територій на наш кіберпростір”, – наголосив він.

За словами Данілова, протягом місяця суб’єкти національної системи кібербезпеки відбили 11 кібератак, зокрема на банківську систему та офіційний сайт президента.

“Суб’єкти національної системи кібербезпеки працюють в режимі “24/7/365″, відображаючи ці загрози. Ця зброя майбутнього, і президент України приділяє питанню кіберзахисту дуже велику увагу. Якщо ми говоримо про діджиталізацію і цифровізацію держави, маємо розуміти, що ця цифра має бути захищена”, – зазначив Данілов.

Читайте також:
У разі провалу “нормандської зустрічі” Україна будуватиме стіну на Донбасі, – Єрмак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна