Суд у справі вбивства Артема Мирошниченка стоїть на місці, – УГСПЛ

 

Уже рік триває розгляд справи щодо вбивства Артема Мирошниченка. З початку 2021 року причиною перенесення судових засідань стали хвороба Олени Коломієць – захисниці обвинуваченого Миколи Барабаша та занедужання прокурорів.
А на засіданнях, що все ж відбулись, лише продовжували запобіжний захід обвинувачуваним Олександру Баришку та Миколі Барабашу. Зараз їх продовжують тримати під вартою.

Про це в середу, 17 лютого, повідомилили в Українській гельсінській спілці з прав людини.

Зазначається, що на останньому засіданні, яке відбулось 16 лютого, обирали дати майбутніх засідань по цій справі.

Але за словами адвоката приймальні УГСПЛ у Краматорську Олександра Кадієвського, його та потерпілого не запросили до судової зали на узгодження дат. Він певен, що це зробили, аби він не зміг повною мірою представляти інтереси потерпілого.

“Я думаю, що це зробили для “балансу”, щоб тепер ми переносили судові засідання”, – стверджує адвокат, якого цитує УГСПЛ.

Правозахисники наголошують, що ця справа стоїть на місці: за 6 судових засідань у цьому році не допитали ані потерпілого, ані свідків.

Наступний розгляд справи, за словами адвоката, має відбутися у Слов’янському міськрайонному суді 26 лютого, але у розкладі опису справи немає.

Так відбувається не вперше. Сергій Мирошниченко, брат загиблого, раніше писав на своїй сторінці у ФБ, що на сайті часто вказують лише час та прізвище судді. А опис суті справи, прізвища обвинувачених і потерпілого не зазначають.

“Це для того, щоб люди не приходили на суд. Хоча там є й інші кримінальні справи. Можливо, наша більш резонансна. Минулого разу було багато журналістів і суддя хотів половину вигнати, посилаючись на карантинні заходи”, – розповів брат потерпілого Сергій Мирошниченко.

Читайте також:
“Свідок – інвалід, боїться й мовчить”: бахмутська справа “вбитого за мову” Артема Мирошниченка рік по тому

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 листопада в Бахмуті невідомі напали на громадського діяча Артема Мирошниченка.

Як зазначають знайомі Мирошниченка, спортсмени побили активіста за те, що на їхні запитання він відповів українською мовою.

Наступного дня правоохоронці знайшли нападників. Ними виявились двоє неповнолітніх спортсменів. Тоді повідомлялося, що бив Мирошниченка лише один із них (Барабаш), а інший нібито стояв і дивився. Нападник пояснив, що просто вирішив перевірити свої навички боротьби.

2 грудня суд обрав запобіжний захід для 16-річного Миколи Барабаша: згідно з рішенням судді Олександра Любчика, на час слідства хлопець перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Проукраїнську громадськість Бахмута обурило рішення суду щодо занадто м’якого запобіжного заходу, а також те, що засідання проходило у закритому режимі – з залу вивели навіть родичів постраждалого, мотивувавши тим, що прокуратура не надала документів про їхні родинні стосунки з потерпілим. Адвокат обвинувачуваного говорила російською, а її підзахисний навіть вимагав перекладача з української. Про це поінформував бахмутський активіст Віктор Горобець. Він також висловив припущення, що напад на Мирошниченка був спланований заздалегідь.

Після побиття 36-річний Мирошниченко перебував у комі. У п’ятницю, 6 грудня, активіст помер від отриманих травм.

Після цього підозру Миколі Барабашу перекваліфікували за іншою частиною тієї ж статті “Умисне тяжке тілесне ушкодження” (…“що спричинило смерть”). Раніше хлопцю загрожувало від 5 до 8 років ув’язнення, тепер покарання збільшилось з 7 до 10 років за ґратами.

Читайте також:
“Можешь на нормальном языке говорить?!”
Ким був Артем Мирошниченко в Бахмуті і за що його вбили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна