Рада у першому читанні підтримала спрощення процедури заочного розслідування

 

Верховна Рада в середу, 17 лютого, підтримала в першому читанні спрощення процедури спеціального досудового розслідування.

Як передає “Новинарня“, “за” проголосували 299 народних депутатів.

Законопроєкт “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку із здійсненням спеціального досудового розслідування” знайшов підтримку майже всіх фракцій, крім “Опозиційної платформи – За життя”.

Народні депутати наголошували на необхідності його ухвалення, адже документ він дозволить розслідувати злочини проти учасників Революції гідності.

“Досі винних у розстрілах людей на Інститутській не засуджено. В суспільстві є великий запит на засудження президента-втікача Януковича, тодішнього міністра внутрішніх справ Захарченка та інших – замовників та організаторів тих страшних злочинів. Законопроєкт №2164 розроблений якраз з метою невідворотності покарання осіб, які вчинили злочини та з метою уникнення кримінальної відповідальності виїхали чи перебувають в інших країнах, зокрема в країні-агресорі, або на території або на тимчасово окупованих територіях України , – зазначив ініціатор законопроєкту, “слуга народу” Владлен Неклюдов.

Згідно з документом, слідчий або прокурор матимуть право оголосити підозрюваного в розшук у ході досудового розслідування, якщо підозрюваний ухиляється від явки за умови його належного повідомлення про такий виклик, а також існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

Відповідно до пояснювальної записки, Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що для початку здійснення спеціального досудового розслідування людину необхідно оголосити в міжнародний розшук. При цьому Інтерпол може відмовити в запиті на міжнародний розшук, посилаючись на ознаки політичного переслідування.

“Суди, своєю чергою, пов’язують оголошення у міжнародний розшук не з моментом винесення постанови про розшук, а з моментом виставлення Інтерполом “червоної карти” та, як наслідок, відмовляють у задоволенні клопотань про здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження, посилаючись на недоведеність обставин оголошення підозрюваного, обвинуваченого у міжнародний розшук”, – йдеться в документі.

Згідно з обґрунтуванням, зміни в КПК потрібні для “більш чіткого нормативного врегулювання питання здійснення спеціальних досудового розслідування та судового провадження”.

Документ був зареєстрований у Верховній Раді у вересні 2019 року. У листопаді того ж року його розгляд відклали.

Читайте також:
Рада визнала Революцію Гідності ключовою подією державотворення України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна