У Франції планують спорудити вітроелектростанцію на місці табору, де загинули тисячі українців

 

У французькому містечку Дентінг, що розташоване на сході країни, планують побудувати вітряну електростанцію на місці колишнього німецького табору для військовополонених, де загинули тисячі радянських солдатів, в тому числі українців.

Про це у вівторок, 16 лютого, інформує Politico.

Противники проєкту заявляють, що продовжувати будівництво недоцільно, це -ризик викопування тіл.

“Розміщувати тут вітрогенератори непристойно”, – заявив віцепрезидент Франко-української асоціації з питань захисту та реабілітації табору Бан Сен-Жан Габріель Беккер.

Він проводить кампанію за те, щоби місце залишалося недоторканим.

Місцева влада вирішила припинити попередні будівельні роботи в січні 20201 року, після того здійнялася хвиля критики.

За різними оцінками, на території колишнього табору Бан Сен-Жан, в якому перебували радянські військовополонені під час Другої світової війни, поховано близько 20 000 тіл. Більшість загиблих – українці.

На місці табору встановлено пам’ятну стелу з написами українською, російською та французькими мовами.

Деякі місцеві мешканці підтримують ідею вітряної електростанці. Вони мотивують це тим, що проєкт дивиться в майбутнє, а не в минуле, і буде виробляти зелену енергію для міста.

Табір був розміщений на сотні гектараів, які зараз залишаються невикористаними, адже це місце пам’яті. Але муніципалітет Дентінг виступає за проєкт вітроенергетики, який може щорічно приносити 42 000 євро доходів.

“Я думаю, що ми повинні перегорнути сторінку, зберегти невелику ділянку як місце пам’яті, але ми не збираємося лишати нерухомість на місці, яке датується минулою війною”, – сказав заступник мера Дентінга Крістіан Белветті.

Він вважає, що громада є власником цієїі землі і “має намір розвивати її так, як хоче”.

Читайте також:
В Україні почали збір підписів, щоби припинити підтримку російського проєкту меморіалізації Бабиного Яру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна