Зеленський анонсував скорочення повноважень Окружного адмінсуду Києва

 

Президент Володимир Зеленський анонсував скорочення повноважень Окружного адміністративного суду Києва.

Про це Зеленський заявив, відповідаючи на запитання журналістів в аеропорту “Бориспіль” в суботу, 13 лютого, де він зустрів звільнених із Нігерії українських моряків. Згодом пресреліз видала також пресслужба Банкової.

Зокрема, глава держави сказав, що вже підписав три законопроєкти, що стосуються судової гілки влади, і у понеділок, 15 лютого, вони мають стати публічними.

“Уже наступного тижня народні депутати України зможуть розпочати опрацювання важливих законопроектів щодо функціонування судової системи… Голосування парламенту за ці документи посилить принцип верховенства права та активізує трансформацію українських судів в інтересах народу. Як наслідок, суспільство відчує справедливість від роботи судів в Україні”, – інформує пресцентр ОПУ.

Про що перший законопроєкт

У разі ухвалення першого законопроєкту всі судові спори, кажуть на Банковій, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб’єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності ОАСК і будуть передані Верховному Суду як суду першої інстанції.
Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика Палата Верховного Суду.

Таке врегулювання підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб’єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК.

Про що другий законопроєкт

Другий законопроєкт передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя.

Документ також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

Про що третій законопроєкт

Третім законопроєктом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запроваджується відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

Президент вважає ухвалення таких законопроектів вкрай необхідним та наполягатиме на швидкому їх розгляді.

Нагадаємо, що в жовтні 2020 року петиція до президента України Володимира Зеленського про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Як відомо, суддів ОАСК, голову Державної судової адміністрації України, колишніх високопосадовців та інших фізичних осіб підозрюють у створенні та участі у злочинній організації; захопленні державної влади; зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльності ВККС та її членів. У провадженні також фігурують окремі посадовці інших державних органів у системі правосуддя, зокрема й ті, що покликані формувати доброчесний корпус суддів, слідкувати за додержанням ними законів та професійної етики.
За даними слідства, втілюючи план із захоплення державної влади, голова ОАСК Павло Вовк використовував своє широке коло зв’язків у цих органах: міг організувати подання штучних скарг до ВРП не тільки на непідконтрольних йому суддів з ОАСК, а й на суддів усіх інстанцій, які виносили “незручні” для нього рішення, у т.ч. на суддів Верховного Суду.

Читайте також:
Перед розглядом питання про відсторонення глави ОАСК Вовка
двоє членів ВРП відвідували офіс президента

“Шеф, давай вчудимо”: НАБУ оприлюднило записи “розмов суддів” Окружного адмінсуду Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна