ОАСК відмовив у забезпеченні позову Тупицького проти Управління держохорони

 

Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення відмовити в задоволенні заяви голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького про забезпечення позову, в якому він просив суд заборонити Управлінню державної охорони створювати йому перешкоди для виконання посадових повноважень голови КС.

Про це в понеділок, 8 лютого, інформує пресслужба ОАСК.

На відкритому судовому засіданні суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для забезпечення позову.

“Позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди його правам та інтересам до ухвалення рішення у даній справі”, – йдеться в повідомленні.

На думку суду, застосування обраних позивачем заходів забезпечення позову не може ґрунтуватися на обставинах, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, адже цю оцінку суд надає виключно під час розгляду справи по суті.

Підготовче засідання за позовом Тупицького до УДО призначено на 24 лютого 2021 року.

Нагадаємо, співробітники Управління державної охорони, підпорядкованого президентові Володимиру Зеленському, вранці 19 січня вкотре відмовилися пустити главу Конституційного суду України Олександра Тупицького на роботу.

Сам Тупицький назвав цю ситуацію “черговою спробою протиправного втручання” в діяльність голови КСУ, “перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного Суду України загалом”.

30 грудня 2020 року співробітники УДО також намагалися не пустити Тупицького у приміщення суду, вказівку дав особисто начальник Управління державної охорони Сергій Рудь.

Тоді керівник Секретаріату КСУ замовив для Олександра Тупицького перепустку як для відвідувача, і йому врешті вдалося потрапити на робоче місце.

29 грудня 2020 року президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Таке рішення начебто обґрунтоване 154 статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. Там є пункт, який дозволяє президенту за клопотанням прокурорів відсторонювати тих осіб, яких він призначає за Конституцією.

Водночас у КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Клопотання про відсторонення Тупицького офіс генпрокурора відправив президентові напередодні, 28 грудня.

За словами представника президента України в КСУ Федора Веніславського,  на переконання фахівців у галузі конституційного права, “ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків”.

Раніше голові КСУ Олександрові Тупицькому повідомили про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

Читайте також:
ДБР повідомило про підозру голові КСУ Тупицькому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна