Коломойському не вдалося стягнути з України $6 млрд через Стокгольмський арбітраж

 

Стокгольмський арбітраж відмовився задовольнити ініційований трьома кіпрськими офшорними компаніями, пов’язаними з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, позов проти України.

Про це в четвер, 4 лютого, повідомив глава Мін’юсту України Денис Малюська.

“Пани Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з України більше 6 мільярдів доларів США та звернулись з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив”, – написав міністр.

Він зазначив, що винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладалося.

“Але сьогодні це сталося – арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикціїї”, – заявив міністр.

Він подякував членам команди Мін’юсту, яка вела справу.

Заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань Європейського суду з прав людини в Мін’юсті Іван Ліщина теж повідомив про сьогоднішнє рішення Стокгольмського арбітражу.

“Кілька хвилин тому Арбітражний трибунал у справі Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited and Bordo Management Limited v. Ukraine (SCC Case No. V 2015/092) (справа Укрнафти) одноголосно відхилив вимоги позивачів у повному обсязі на підставі відсутності в нього юрисдикції розглядати цю справу”, – написав він.

Про що історія
У 2015 році кіпрські офшорні компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited та Bordo Management Limited, які є акціонерами ПАТ “Укрнафта” та володіють 40,1009% акцій компанії, звернулися до Стокгольмського арбітражного трибуналу з позовом щодо стягнення стягнути з держави Україна понад 6 мільярдів доларів і відсотків, нараховані на цю суму.

За словами Малюськи, підставами своїх вимог позивачі вказали, зокрема:

  • неодноразовий відбір з газосховищ НАК “Нафтогаз України” газу, що належав ПАТ “Укрнафта”, для потреб населення за заниженою ціною (в т.ч. внаслідок рішень НКРЕ/НКРЕКП) або безоплатно взагалі, як стверджують позивачі;
  • невиконання ПАТ «Укртрансгаз» та НАК “Нафтогаз України” рішень українських судів, які набули чинності, про повернення частини відібраного газу ПАТ “Укрнафта”;
  • різке підвищення ставки плати за користування надрами для видобування газу;
  • прийняття Верховною Радою Закону від 19.03.2015 № 272-VIII “Про внесення змін до Закону України “Про акціонерні товариства” (щодо зниження кворуму для проведення загальних зборів в акціонерних товариствах)”.

Як інформувала “Новинарня“, суд зобов’язав Коломойського сплатити “Приватбанку” ще мільйон фунтів стерлінгів.

Читайте також:
Приватбанк виграв справу щодо майже 250 АЗС у компаній Коломойського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна