Проросійські пропагандисти роздмухали в Україні скандал про “заборону Булгакова”, Держкомтелерадіо спростовує й пояснює

 

З подачі кількох телеграм-каналів у соцмережах розгорнулась дискусія через заборону в Україні творів російських письменників Михайла Булгакова та Бориса Акуніна (Григорія Чхартішвілі).

Державний комітет телебачення і радіомовлення в своєму пресрелізі в понеділок, 1 лютого, пояснив, чому що в Україні немає заборони на твори Михайла Булгакова, як і на книги інших класиків російської та світової літератури.

За останню добу частиною телеграм-каналів прокотилося обурення: мовляв, в Україні заборонили найпопулярніші твори Булгакова та Акуніна, в тому числі культовий роман “Майстер і Маргарита”.

Хто серед “невдоволених”

Своє невдоволення висловили, зокрема, телеведуча з “України 24” Наталя Влащенко, депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський, Андрій Портнов, який раніше був заступником голови адміністрації Віктора Януковича.

“Булгакова заборонили і все. Так само дегенеративно виглядає аргумент – в книгах забороненого до ввезення Акуніна змальовано позитивний образ царських правоохоронців. Ідіотів реально закинуло на сто років назад і вони вирішили, що вони комісари, які викорінюють царизм”, – обурюється Бужанський.

“Заборонили Булгакова. Я чекала цього. Але все-таки не дотиснули, натякніть генпрокурору, що проти Б можна відкрити справу як проти Берії”, – пише Влащенко.

Андрій Портнов заявив, що заборона Булгакова та Акуніна показує, що нинішня влада в Україні продовжує курс “Порошенка та Народного фронту”.

Що й коли заборонили насправді

ВВС нагадує, що Державний комітет з телебачення та радіомовлення, який надає дозволи для ввезення книг в Україну, запровадив заборону щодо Акуніна у січні 2018 року, а щодо Булгакова – в березні 2019-го. Але про тотальну заборону всіх творів, а тим паче найпопулярніших творів письменників, не йдеться.

Так, історичні детективи Акуніна про пригоди Ераста Фандоріна та класичні твори Булгакова, в тому числі “Майстра і Маргариту” і “Собаче серце”, досі можна вільно купувати та завозити в країну.

Заборонили ввозити лише одне конкретне видання “Майстра і Маргарити” видавництва “Азбука-Аттікус”. У передмові до цієї книги згадують російських акторів Юрія Кару, Миколу Бурляєва та Валентина Гафта, які “за публічну підтримку військової інтервенції в Україну внесені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці”.

“Саме це видання і не потрапило на український ринок. Зауважимо, що рішення про відмову у наданні дозволу на ввезення цієї книги було ухвалено у березні 2019 року. Водночас для книг інших видавництв, які не використовують обкладинки книг відомих авторів для імперської або комуністичної пропаганди, український ринок відкритий. Для того, щоб переконатися в цьому, достатньо завітати в будь-яку книгарню або бібліотеку України”, – інформують у Держкомтелерадіо в понеділок, 1 лютого.

В Акуніна під заборону потрапили дві його книги з циклу про історію Росії. “Історія Російської держави. Від джерел до монгольської навали. Частина Європи” та “Історія Російської держави. Ординський період. Частина Азії”.

“Причина в тім, що ці книги транслюють суто імперський погляд на історію і рясніють різноманітними історичними міфами. І взагалі у творчості Григорія Шалвовича був період, коли він дивився на історію “тюрми народів” через рожеві окуляри”, – пояснював заборону Сергій Олійник, начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо.

Сьогодні у Держкомтелерадіо також пояснили, що експертна рада має повноваження розглянути вдруге заяву імпортерів на її ввезення в Україну у разі, якщо книга вийде у видавництві, яке не знаходиться у санкційних списках.
А на ТОВ “Издательство “АСТ”, яке видало цю книгу, рішенням РНБО накладено економічні санкції.

У Держкомтелерадіо додали, що, починаючи з 2017 року, надали 4 417 відмов у видачі дозволів, з яких 308 – на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо. Це книги з антиукраїнською, проімперською та комуністичною пропагандою.

Читайте також:
Україна заборонила в’їзд солістові білоруського гурту “Пісняри”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна