Україна встановить цивільний контроль над ЗСУ, щоби приєднатися до ПДЧ у НАТО, – Таран

 

Аби приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО, Україна має встановити належний демократичний цивільний контроль над Збройними силами.

Про це в понеділок, 1 лютого, повідомив міністр оборони України Андрій Таран. 

“Наразі оборонне відомство перебуває на етапі перетворення на ефективно діючу структуру під керівництвом цивільних осіб, здатну здійснювати демократичний цивільний контроль над військовими. Триває створення інтегрованої оборонної інституції євроатлантичного типу. А це означає чітке окреслення повноважень, відповідальності та підзвітності ключових посадових осіб Міністерства оборони та Збройних сил України”, – інформує пресцентр МО.

Таран нагадав, що ще в серпні 2020 року підписав наказ, за яким у Міністерстві оборони реалізується проєкт “Демократичний цивільний контроль”.

“Його метою є підвищення ефективності управління оборонною сферою та забезпечення дотримання в Міноборони і Збройних Силах таких принципів як верховенство права, підзвітність, доброчесність і відповідальність. Тому незалежно від посад і звань до всіх має прийти розуміння: домінуюча функція цивільного управління в оборонній сфері – це євроатлантичний імператив, який ніким не може бути торпедований чи поставлений під сумнів”, – сказав Таран.

Результатом започаткованого проєкту стане розробка політики Міністерства оборони “Демократичне врядування у сфері оборони” у відповідності до євроатлантичних стандартів.

Як писала “Новинарня“, 25 жовтня 2019 року тодішній міністр оборони України Андрій Загороднюк під час візиту в штаб-квартиру НАТО заявив, що Україна й Північноатлантичний альянс погодили перехід до нового формату співпраці “Одна країна – один план”, який вбере у себе всі попередні напрацювання та зосередить їх під єдиною структурою контролю й координації.
“Ми перезапускаємо формат роботи з НАТО, робимо його набагато практичнішим, націленим на конкретні результати. Йдеться не лише про підписання документів, а й про імплементацію стандартів НАТО, які відчують на собі військовослужбовці вже в конкретній перспективі”, – сказав новий глава МО України.
За його словами, НАТО має намір запропонувати формат для оптимізації та вдосконалення співробітництва з усіма країнами-партнерами, і Україна буде першою країною, яка напрацьовуватиме такий досвід.
При цьому йшлося про визначення п’яти пріоритетних напрямків співпраці.

31 жовтня 2019 року під час візиту генсека НАТО Столтенберга в Україну президент Зеленський підтвердив бажання отримати план дій щодо членства в Альянсі.

Читайте також:
Заява НАТО за підсумками візиту в Україну: підтримка рішень Бухарестського саміту, і не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна