На Полтавщині відкрили меморіальну дошку контрадміралові Михайлу Остроградському

 

На фасаді Хорішківського ліцею урочисто відкрили меморіальну дошку Михайлові Остроградському, військовому діячеві, що народився 1870 року у селі Пашенівка тодішнього Кобеляцького повіту на Полтавщині.

Захід відбувся 25 січня, повідомили в Козельщинській громаді.

“Він був одним із перших серед морських офіцерів, хто підтримав ідею незалежності України та боровся за неї до останнього на морі, на суші й на дипломатичному фронті. Тож сьогодні ми із вдячністю згадуємо контрадмірала Остроградського – військовика, який розбудовував флот незалежної України, пробивав вихід до моря, забезпечував контроль над Кримом – робив те, що ми мусимо робити тепер, як і сто років тому”, – повідомили в громаді.

Під час відкриття дошки. Фото: Козельщинська ОТГ

Меморіальну дошку відкрили з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

“Сподіваюсь, нове місце пам’яті сприятиме ще й розвінчуванню побрехеньок російської пропаганди, яка, ігноруючи історичні наукові факти, затято обґрунтовує розміщення у Криму російських військових окупаційних баз та Чорноморського флоту. А ще російські пропагандисти прагнуть втовкмачити тезу, про начебто ледь не споконвічну приналежність Криму до «руского міра». Меморіальна дошка нагадуватиме козельщинцям очевидне: Крим – це Україна, його окупація Росією є продовженням загарбницької політики Російської імперії, як і сто років тому, в часи Остроградського”, – вважає регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Читайте також:
“Вірний завжди”. Контрадмірал Михайло Остроградський: невідомий будівничий флоту незалежної України

На Полтавщині УІНП показав перший в Україні фільм про флотоводця Остроградського, створений “Новинарнею”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна