Посли G7 привітали схвалення закону про СБУ в першому читанні

 

Посли країн “Великої сімки” в Києві привітали ухвалення Верховною Радою закону про Службу безпеки України в першому читанні.

Як передає “Європейська правда“, відповідна заява опублікована у п’ятницю, 29 січня, у Twitter-аккаунті британського головування в групі підтримки послів G7.

“Посли G7 вітають позитивні кроки щодо реформування СБУ у відповідності до міжнародних стандартів. Ми високо цінуємо роль президента Зеленського, віцепрем’єрки Стефанішиної та інших у здійсненні цих змін і закликаємо їх завершити цю роботу”, – сказано в заяві.

Раніше цього дня Міжнародна дорадча група, до якої входять представники НАТО, ЄС та США, привітала ухвалення в першому читанні законопроєкту про СБУ, але висловила сподівання, що до другого читання проєкт буде доопрацьовано.

Як інформувала “Новинарня“, 28 січня Верховна Рада 285 голосами ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України.
Реформа, у разі остаточного схвалення, передбачає перетворення СБУ з правоохоронного на контррозвідувальний орган. Зокрема СБУ позбудеться повноважень у сфері економіки та боротьби з корупцією, а після 2024 року – повністю позбудеться функцій досудового слідства.
Також передбачені суттєве скорочення чисельності Служби та її демілітаризація – співробітники більшості підрозділів матимуть не військові, а спеціальні звання.
Реформування Служби безпеки України є одним із критеріїв зближення України до НАТО.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна