СБУ відкрила архіви зі спогадами очевидців про розстріли в Бабиному Яру

 

Служба безпеки України у день вшановання пам’яті жертв Голокосту відкрила архіви щодо спогадів киян про розстріли в Бабиному Яру.

Про це в середу, 27 січня, повідомили в пресцентрі СБУ.

“Сьогодні весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту – однієї з найжахливіших трагедій в історії. Мільйони невинних людей були знищені нацистами, а сотні тисяч загинули в Бабиному Яру. У документах, які нині зберігаються в Архіві СБУ, є спогади киян, які мешкали неподалік від місця страшних розстрілів”, – вказали у спецслужбі.

Зазначається, що одна з них — Марія Луценко, яка проживала на вулиці Мельникова (сьогодні – вулиці Іллєнка).

Масовий розстріл євреїв тривав з 25 вересня до 10 жовтня 1941 року.

“Я бачила, як людей роздягали і розстрілювали над урвищем, дітей туди кидали без розстрілу… Одного разу до нас у двір забіг підліток, весь у крові, просив дати йому води. Він впав до яру неушкодженим і після закінчення розстрілів вибрався з-під трупів”, – зафіксовано у її свідченнях.

Вона також розповіла, як, відступаючи, нацисти знищували докази злочинів.

“У серпні 1943-го розпочали відкопувати трупи, складали вперемішку з дровами, обливали горючим і спалювали”, – згадувала киянка.

Більше свідчень можна прочитати за посиланням. 

Голокост став поворотним моментом в історії, який спонукав світ сказати “більше ніколи”. Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію 60/7, що відкинула будь-яке заперечення Голокосту як історичної події.
Її значення полягає в тому, що вона закликає пам’ятати про злочини минулого і стежити за тим, щоб вони не повторилися в майбутньому.

Читайте також:
Зеленський розповів прем’єру Ізраїлю три історії про жертв Голокосту, одну з них – родинну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна