Росія ратифікувала продовження ядерного договору із США

 

Рада Федерації РФ ратифікувала угоду про продовження Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3) зі США до 5 лютого 2026 року.

Про це повідомляє в середу, 27 січня, російське агентство “Інтерфакс”.

Законопроєкт про ратифікацію угоди про продовження договору між РФ і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь від 8 квітня 2010 року було внесено до Держдуми РФ ввечері у вівторок президентом РФ Володимиром Путіним.

Нагадаємо, що у вівторок Путін провів телефонну розмову з новим президентом США Джо Байденом, після якої було заявлено, що сторони домовилися продовжити договір.

У середу Держдума РФ проголосувала за ратифікацію угоди. Після схвалення Радою Федерації закон про ратифікацію набере чинності з дня офіційного опублікування.

Додамо, що напередодні, в понеділок офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що російські та американські експерти вже приступили до практичної роботи над продовженням терміну дії Договору про стратегічні наступальні озброєння.

“Експерти активно працюють на цьому напрямку, це практична робота, і вона стартувала”, – сказала Захарова.

Говорячи про перспективи відносин з новою адміністрацією США, Захарова зазначила, що оцінки російської сторони відомі. Вона нагадала, що при керівництві Барака Обами і Дональда Трампа не вдалося “вивести відносини на належний рівень”.

Довідково:
Підписаний на 10 років, СНО-3 обмежує стратегічні носії та ядерні боєголовки РФ і США до 700 і 1550 відповідно.
Договір може бути продовжений ще на п’ять років у разі доброї волі кожного з підписантів.

Можливість продовження договору існувала, оскільки ще у грудні 2019 років Москва висловила намір продовжити новий СНО на п’ять років без будь-яких попередніх умов.
Адміністрація Дональда Трампа не була налаштована на продовження договору.

Читайте також:
Росія готується розмістити ядерну зброю в Криму, – Таран

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна