“Зміцнення стабільності в регіоні”: в Чорне море зайшов військовий корабель США USNS Laramie

 

Американський танкер USNS Laramie пройшов протоку Дарданелли і зайшов у Чорне море для заправки ракетного есмінця Donald Cook.

Про це в неділю, 24 січня, поінформувала пресслужба Шостого флоту США.

“Танкер USNS Laramie (T-AO-203) класу Henry J. Kaiser увійшов 24 січня у Чорне море, де зустрінеться з ракетним есмінцем типу Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG 75)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що “прибуття Laramie в Чорне море сприятиме зміцненню стабільності в регіоні завдяки своїй здатності поповнювати запаси пального кораблів в морі”.

Можливості дозаправки Laramie дозволяють ексмінцю Donald Cook, що перебуває на службі упродовж тривалого часу, продовжувати роботу без необхідності заходу в порт.

Також це дозволяє партнерам НАТО заправлятися паливом і продовжувати час патрулювання перед поверненням у порт приписки.

У пресслужбі уточнили, що “це перший випадок в цьому році, коли ВМС США відправили декілька кораблів у Чорне море“.

За словами командора оперативної групи 65 Джозефа Гальяно, логістичні можливості мають вирішальне значення для передових операцій в таких місцях, як Чорне море.

“Присутність кораблів має велике значення, коли вона постійна, і дозаправка в морі робить це реальністю”, – зазначив Гальяно.

Шостий флот США зі штаб-квартирою в італійському Неаполі проводить повний спектр спільних і військово-морських операцій, часто у співпраці з союзними і міжвідомчими партнерами, з метою просування національних інтересів США, безпеки і стабільності в Європі і Африці.

Танкер Laramie увійшов до складу флоту в травні 1996 року. Довжина – 206 метрів, ширина – 30, осад – 11 метрів. Водотоннажність – 42 тис т. Швидкість – близько 20 вузлів, екіпаж – понад 100 осіб. Має ємності для дозаправки кораблів різними нафтопродуктами, в тому числі для авіагасу, а також вертолітний майданчик.

Нагадаємо, американський ракетний есмінець USS Donald Cook зайшов у Чорне море в листопаді минулого року.

Перед ним Чорноморський регіон відвідав USS Roosevelt у вересні 2020 року.

Військово-морські сили США та повітряне командування НАТО проводять першу спільну тренувальну місію у Чорному морі у 2021 році. Участь у тренуванні також беруть літаки з Італії та Німеччини.

Читайте також:
Румунія вимагає більшої присутності НАТО в Чорному морі через нарощування РФ військових потужностей в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна