Через скарги “1+1”: YouTube може заблокувати українськомовний канал із оглядами фільмів Geek Journal

 

Відеохостинг YouTube 28 січня може заблокувати канал із українськомовними оглядами фільмів Geek Journal, що має понад 102 тисячі підписників.

Про це блогер із псевдонімом Тайлер Андерсон повідомив у четвер, 21 січня, на сторінці свого проєкту Geek Journal – Новини кіно та серіалів у фейсбуці й відеозверненні.

Geek Journal отримав чотири попередження щодо використання контенту, яке порушує авторське право каналу “1+1”.

За правилами YouTube, якщо протягом тижня ці скарги не скасують, Geek Journal автоматично видалять.

Засновник каналу блогер Тайлер Андерсон наголосив, що скарги “1+1” – наступ на свободу слова. Він запевняє, що користувався контентом цього каналу лише в рамках чесного використання.

“Є ціла плеяда каналів, де використовують не просто шматки контенту, не fair use, як ми це робимо постійно, тобто декілька секунд контенту. Це нормально – використовувати чужий контент, це всі роблять, проте в межах чесного використання – під час оглядів фільмів, серіалів, телепрограм або цілих каналів, як у нашому випадку”, – розповів він.

Geek Journal недавно отримав скарги щодо використання контенту із серіалів “Школа”, “Великі Вуйки”, кіно “Чорний Ворон”, на які Андерсон робив відеоогляди кілька років тому.

“Вони (“1+1”, “Н”) не люблять, коли їм кажуть, мовляв, ви  робите дуже недостойні речі, м’яко кажучи. І як вони дізнаються про критику, бачать, що в тебе десь там у відео дворічної давності з’явився шматочок їхнього контенту, який ми використовували на правах fair use… Ні Universal, ні всілякі Warner Brothers до нас через схоже не прикопувалися”, – наголосив блогер.

Останнє відео на його каналі, оприлюднене 20 січня 2021 року, мало назву “Як втратити все за 30 років? Коли 1+1 став г+г? СВ Шоу, Імперія кіно, Шоу довгоносиків, ТСН”. Сьогодні відео недоступне в YouTube.

Водночас група 1+1 media 22 січня повідомила, що використання її контенту дозволено лише за попередніх домовленостей із правовласниками.

“У випадку з Geek Journal компанія не отримувала жодних повідомлень чи запитів щодо використання власного контенту. Зокрема після першої скарги, яка була надіслана восени минулого року”, – йдеться у повідомленні.

Також представники “1+1” заявили, що телеканал готовий до діалогу з Geek Journal і запрошує команду YouTube-каналу на зустріч “із метою ознайомлення з правилами щодо використання авторського контенту на YouTube та обговорення ситуації, що склалася”.

Сповіщення про можливе блокування каналу Тайлера Андерсона викликала чималий суспільний резонанс – користувачі соцмережі Twitter почали розповсюджувати хештег #saveGeekJournal, а сам канал опівдні 22 січня отримав “срібну кнопку” від YouTube (перетнув межу в сто тисяч підписників).

Читайте також:
Медведчук задекларував частку в каналах 1+1 та 2+2, – “Схеми”

Поліція порушила справу проти продюсерки “1+1” через заяву про українську мову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна