Поліція порушила справу проти продюсерки “1+1” через заяву про українську мову

 

Поліція порушила  справу проти продюсерки фільмів та серіалів телеканалу “1+1” Олени Єремеєвої після заяв про “тональність української мови”.

Як передає “Новинарня“, з відповідним документом до поліції звернувся народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв, який у вівторок, 25 лютого, опублікував у фейсбуці відповідь поліції на своє звернення.

Провадження відкрили 10 лютого за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Його розслідуватиме Подільське районне управління поліції Києва.

Як інформувала “Новинарня“, 4 лютого головна продюсерка серіалів і фільмів каналу “1+1” Олена Єремєєва під час презентації нового сезону розповіла, що комедії для осені канал зняв українською мовою, а всі сім мелодрам, які показуватимуть навесні, – російською. Такий розподіл на “1+1” пояснили тим, що українська мова нібито краще звучить у комедіях, а в мелодрамах її “сприймати важко”.

Ці заяви викликали збурення в соцмережах, серед політиків та багатьох україномовних активістів.

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова закликала керівників телеканалів уникати суб’єктивних оціночних суджень щодо того, яка відеопродукція “виглядає українською мовою” краще або гірше, та нагадала, що мовою фільмів в Україні є державна — українська.

Згодом медіагрупа “1+1” пояснила свою позицію з мовного питання в серіалах.

Читайте також:
Форум рідної мови: активісти прийняли План дій, омбудсман Монахова не прийшла

Русифіковані актори не говорять українською поза камерою, і ця проблема ширша за “1+1”, – Бондар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна