Правозахисники України закликають міжнародну спільноту захистити незаконно утримуване в Білорусі студентство

 

Низка українських правозахисних організацій звернулася до міжнародної спільноти із закликом відреагувати на незаконне утримування студентства в Білорусі, а також вжити всіх заходів для звільнення молодих людей.

Про це в середу, 20 січня, інформує центр прав людини ZMINA.

У Білорусі 12 січня дев’ятьом студентам, затриманим 12 листопада 2020 року, під час закритих судових засідань був продовжений строк арешту.

Марія Каленик, Ксенія Сиромолот, Кася Будько, Яна Оробейко, Єгор Канецький, Гліб Фіцнер, Ілля Трахтенберг, Вікторія Грановська та Анастасія Булибенко є активіними учасниками студентського самоврядування.

Білоруським силовики вдалося вираховували їх через злам чатів.

Під “порушенням громадського порядку” білоруська влада розуміє тривалі протести проти результатів виборів і проголошення Олександра Лукашенка президентом.

За інформацією ЗМІ, силові органи, що затримували студентів, часто не контактували з їхніми рідними, не повідомляли про місце перебування та умови утримання молодих людей, не допускали до них адвокатів.

Таким чином, на думку українських правозахисних організацій, затримання студентів білоруськими правоохоронцями чи людьми, що діяли від їхнього імені, можна кваліфікувати як насильницькі зникнення згідно зі ст. 2 Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень.

Правозахисники наголошують, що умови утримання арештованих є неналежними.

Зокрема, батьки утримуваної Ксенії Будько заявляють, що її не виводять на прогулянки, недостатня освітленість у камері призводить до суттєвого погіршення зору дівчини. Інформація про умови утримання деяких студентів узагалі відсутня.

“Заяви Верховного комісара ООН з прав людини щодо відсутності даних про процес розслідування масових повідомлень про катування та жорстоке поводження із затриманими протестувальниками, на думку правозахисників, не знайшли належного реагування міжнародної спільноти, зокрема політиків та посадовців Європейського Союзу, та з боку української влади, що, своєю чергою, призводить до потурання безкарності режиму Лукашенка та погіршенню ситуації з правами людини в Білорусі”, – йдеться в зверненні.

Правозахисники вважають, що консолідація зусиль міжнародної спільноти навколо визволення невинних студентів, утримуваних режимом Лукашенка, змогла би зрушити з місця і загальну ситуацію щодо дотримання прав людини в Білорусі та зупинити репресивні дії режиму.

“Закликаємо уряди Європейського Союзу, українську владу, міжурядові та міжнародні правозахисні організації вжити всіх заходів задля звільнення молодих людей, унеможливлення подальших незаконних затримань у Білорусі та повернути затриманих під захист закону, який, на нашу думку, брутально порушується в Білорусі”, – йдеться у зверненні.

У Білорусі акції протестів почалися з серпня 2020 року, коли люди не погодилися з фальсифікацією результатів президентських виборів на користь Олександра Лукашенка. Євросоюз та Україна заявили, що не визнають його легітимність.

Читайте також:
У Білорусі оголосили перший смертний вирок у цьому році

У Білорусі штрафуватимуть за використання національних біло-червоно-білих прапорів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна