Повернення Криму, війна й “перемир’я”: Зеленський переговорив з головою ОБСЄ

 

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з діючою головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.
Говорили, зокрема, й про ситуацію на Донбасі та в Криму.

Про зустріч повідомила у вівторок, 19 січня, пресслужба Банкової.

Володимир Зеленський зазначив, що “потрібно активно порушувати питання” повернення тимчасово окупованого Криму. Саме з цією метою Україна ініціювала створення міжнародного майданчика під назвою “Кримська платформа”.

“Для нас дуже важливо визнавати, що і Крим, і Донбас – це Україна”, – цитує Зеленського його пресслужба.

Глава держави поінформував співрозмовницю про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про зусилля, яких докладає українська сторона з метою досягнення миру.

Він наголосив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів “Нормандської четвірки” у грудні 2019 року.

“Однак з іншого боку відкрито лише один КПВВ, решту ж пунктів, збудованих Україною з гуманітарною метою, які мають надавати комфортні послуги людям, на окупованій території не відкривають. Також гальмується процес взаємного повернення утримуваних осіб, блокується доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до затриманих та робота місії ОБСЄ на окупованій території, розмінування та процес розведення військ на нових ділянках”, – йдеться в пресрелізі Банкової.

Глава держави зазначив, що в частині сталого припинення вогню на Донбасі “є просування вперед”, і понад шість місяців діє режим тиші.

“Хоча іноді він провокаційно порушується з боку бойовиків, та все ж завдяки заходам, що тривають з 27 липня 2020 року, вдалося в рази зменшити кількість загиблих військових і цивільних”, – кажуть в ОПУ.

Співрозмовники обговорили питання, пов’язані з діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.
Володимир Зеленський поінформував діючу голову про очікування України від роботи СММ ОБСЄ. Наголошено на необхідності посилення організаційної спроможності місії, її технічного потенціалу та фінансового забезпечення.

Читайте також:
Голова ОБСЄ Лінде прибула в Україну з дводенним візитом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна