Викопаний в лісі архів УПА опублікували онлайн

 

320 документів Української повстанської армії, закопаних у лісі на Львівщині, через 70 років стали доступними для українців.

Колекцію документів опублікував Центр досліджень визвольного руху на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Архів знайшли 2009 року в лісі поблизу села Лапаївка Львівської області. Його закопали восени 1950 року у металевому молочному бідоні. Так повстанці сподівалися врятувати свідчення про їхню боротьбу.

“Центру досліджень визвольного руху вдалося домовитися про копіювання. Відтак весь архів тепер оприлюднено онлайн. Нашою місією є робити минуле доступним, тож імена повстанців, персональні історії депортації, документація УПА дійшли таки до українців, хоч і через 70 років”, — говорить директорка Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.

До онлайн-збірки увійшли:

  • документи СБ ОУН: інструкції, протоколи допитів;
  • Тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка — “Хмеля”, який керував підготовкою повстанців;
  • звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини;
  • вишкільні матеріали, інструкції, листівки;
  • накази про присвоєння звань воякам УПА;
  • списки загиблих у боротьбі з більшовиками, некрологи.

“Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості. Знайдений масив включає, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкція про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, Головного командира УПА”, – пояснює історик та член Центру Руслан Забілий. 

Один із документів — уривки із листів селян, яких депортували у Сибір. Люди голодують і просять родичів про допомогу:

“…Прошу тебе не забувай про мене, рятуй, чим можна і як можна, бо дуже тяжко жити…Прошу вас дорогі родичі требуйте дітей додому, хай з голоду не вмирають”.

Також архів містить поіменний список вивезених у Сибір дітей, юнаків та старих людей. Повстанці описали жорстоку процедуру вивезення людей більшовиками та зібрали статистичні дані про депортації в одному з районів.

“На жаль, так і не вдалося домовитися про копіювання дереворитів художника “Свирида“, учня Ніла Хасевича. Ця спадщина наразі в приватній колекції, і залишається невідомою для мистецтвознавців та істориків”, — додає Руслан Забілий.

Колекцію документів підготовлено та опубліковано за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також:
100 років полковнику УПА Василю Галасі: опубліковано архівні документи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна