ЄСПЛ прийняв до розгляду справу України проти Росії щодо Криму

 

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду позов України проти Російської Федерації щодо порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму

Про це в четвер, 14 січня, повідомив на своїй сторінці у фейсбуці заступник міністра юстиції України та уповноважений з питань Європейського суду з прав людини і Мін’юсті Іван Ліщина.

З його слів, при ухваленні цього рішення суд взяв до уваги, зокрема, розмір і чисельність російської військової присутності в Криму, яка збільшилась з січня по березень 2014 року без згоди української влади.

“Він (суд, – Н.) також вважає версію уряду України послідовною протягом усього судового розгляду: вони надали детальну і конкретну інформацію, підкріплену достатніми аргументами, щоб довести, що російські війська не були пасивними спостерігачами, а брали активну участь в передбачуваних подіях (окупації Криму, – ред.)”, – написав Ліщина.

Міністр юстиції Денис Малюська теж написав про рішення ЄСПЛ.

“Перемога! Перша проміжна перемога у серії справ України проти Росії у Європейському суді з прав людини! Сьогодні ЄСПЛ оголосив рішення, яким визнав прийнятною справу Україна проти Росії (щодо Криму) та перейшов до розгляду справи по суті”, – зазначив міністр.

Малюська нагадав, що в цій справі Україна просить суд визнати порушення Росією:

  • статті 2 (Право на життя);
  • статті 3 (Заборона катування);
  • статті 5 (Право на свободу та особисту недоторканість);
  • статті 6 (Право на справедливий суд);
  • статті 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя);
  • статті 9 (Свобода думки, совісті і релігії);
  • статті 10 (Свобода вираження поглядів);
  • статті 11 (Свобода зібрань та об’єднання);
  • статті 14 (Заборона дискримінації) у поєднанні зі статтями 3, 8, 9, 10, 11 Конвенції та статтею 1 (Захист права власності) Першого протоколу до Конвенції, статтею 2 (Свобода пересування) Протоколу № 4 до Конвенції.

Справа має одразу кілька важливих аспектів, додав міністр та перерахував їх:

  1. Юридичний.
    “Ми крок за кроком доводимо судовими рішеннями факти агресії та злочинної поведінки Російської Федерації на території нашої держави. Рішення судів – це не політичні заяви. Рано чи пізно такі рішення матимуть юридичні наслідки для топ-чиновників країни-агресора”;
  2. Комунікаційний.
    “І ми, і Рада Європи даємо потужний меседж, Крим залишається у наших пріоритетах, ми все пам’ятаємо і будемо доганяти усіх причетних”;
  3. Протидія гібридній війні.
    “Росія підтримує міф про “мирне” та “правомірне” “приєднання” Криму. Міф, звичайно, у першу чергу для їх внутрішнього користування. Але вони намагаються просувати його і на міжнародній арені”.

“Рішення ЄСПЛ – потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні. Крим – це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не «референдуму» та “мирного волевиявлення”, – підкреслив міністр.

Нагадаємо, що ця справа – Україна проти Росії – сформована із двох позовів: від 13 березня 2014 року і 26 серпня 2015 року – та стосується подій у Криму і на сході України.

11 червня 2018 року ці два позови були об’єднані у нову справу Україна v. Росія (щодо Криму).

Окрім міждержавних справ, порушених Україною проти РФ у ЄСПЛ, у Суді розглядається більше 7 тис. індивідуальних позовів, які стосуються російської окупації Криму, збройної агресії на сході України, а також подій в Азовському морі.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці весни 2017 року ЄСПЛ взяв до розгляду порушення Росією прав людини у Криму.

Читайте також:
Україна подала нову заяву в ЄСПЛ щодо 71 політв’язня в Росії та Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна