ЄСПЛ взяв до розгляду порушення Росією прав людини у Криму

 

Європейський суд з прав людини офіційно взяв до розгляду позов України проти Росії щодо порушення прав людини в окупованому Криму. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу 1 червня.

За його словами, цим спростовано твердження російської сторони про те, що ЄСПЛ не може братися за цю справу.

Глава Мін’юсту нагадав, що Україна ініціювала вже п’ять справ проти Росії в ЄСПЛ: щодо порушення прав людини у Криму, щодо незаконного вивезення дітей-сиріт на територію РФ та решта – щодо масових порушень прав людини на території Донбасу російськими окупантами.

“Європейський суд по правах людини офіційно підтвердив прийняття нашої правової позиції в першій справі “Україна проти Росії” за фактами незаконного порушення прав людини в Криму”, – заявив Петренко.

“27 березня ми направили величезний пакет документів і цю правову позицію, де ми спростовуємо всі позиції Російської Федерації, і тиждень тому Європейський суд надіслав підтвердження прийняття цієї правової позиції”, – сказав він.

“Ми очікуємо від Європейського суду затвердження певного процесуального графіка розгляду першої справи, яка зараз є найбільш .динамічною, і всіх наступних справ”, – додав Петренко.

“Для Європейського суду це так само нова практика, бо таких масштабних, великих за обсягом і безпрецедентних за змістом доказів справ Європейських суд не слухав”, – зазначив міністр.

Нагадаємо, раніше Суд ООН у Гаазі виніс проміжне рішення у справі про утиски українців і татар російськими окупантами в Криму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна