Проміжне рішення Суду ООН: Меджліс – поновити, але доказів про фінансування тероризму Росією замало

 

Міжнародний суд ООН у Гаазі в середу, 19 квітня, виніс проміжне рішення у справі за позовом України про Російської Федерації, визнавши, що має юрисдикцію prima facie для розгляду даної справи.
Як передає “Новинарня” з посиланням на “Європейську правду”, про це заявив на відкритих слуханнях голова Суду Ронні Абрахам.

Визнання юрисдикції prima facie є необхідною умовою для затвердження тимчасових заходів проти Росії.

“Суд вважає, що принаймні частина аргументів України підпадають під юрисдикцію prima facie Суду”, – сказав Абрахам, коментуючи обвинувачення, висунуте Україною за Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Стосовно Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Україна мала виконати низку умов, зокрема щодо попередніх досудових консультацій з РФ. Суд ООН визнав, що Україна виконала ці вимоги, “виходячи із наданих записів зустрічей”.

“Видається, що суперечку неможливо було вирішити за допомогою переговорів. Це дозволяє говорити, що вимоги prima facie були виконані (також щодо другої конвенції)“, – наголосив Абрахам.

Зрештою, Суд ООН визнав, що Україна довела можливість накладення тимчасових заходів у суперечці “Україна проти Росії”

Однак при цьому Суд оголосив, що Україна не надала необхідних доказів для затвердження запобіжних заходів проти РФ за Конвенцією про заборону фінансування тероризму, і через це відмовився затверджувати запобіжні заходи за цією Конвенцією. 

Водночас Cуд погодився з ключовими вимогами України за Конвенцією щодо недискримінації та зобов’язав Росію відновити в окупованому Криму діяльність Меджлісу та припинити дискримінацію національних меншин.

Відмовивши Україні у затвердженні тимчасових заходів проти РФ за Конвенцією щодо заборони фінансування тероризму, голова Суду ООН наголосив, що Суд виносить це рішення попри те, що визнав свою юрисдикцію у цій справі.

За словами Ронні Абрахама, Україна мала довести, що запитані тимчасові заходи мають зупинити заподіяння невідновлюваної шкоди, а також умисність дії держави-сторони конвенції. На думку суду, ця вимога не була виконана.

“Україна не дотрималася тих стандартів доказової бази, щоб довести умисність перерахування коштів (для суб’єктів “ДНР/ЛНР)“, – заявив суддя.

Погоджуючись на запровадження запобіжних заходів проти РФ для захисту національних меншин в Криму, Суд зазначив, що порушення статей 2 і 5, на які посилається українська сторона, спрямовані на захист фізичних осіб від проявів дискримінації. Для запровадження тимчасових заходів сторона може позиватися лише тоді, коли є свідчення про акти расової дискримінації.

“Щодо наданих суду свідчень, деякі з них відповідають визначенню дискримінації, наприклад у частині ведення навчання української мовою для етнічних українців. На даний момент Суд дійшов висновку, що кримські татари та етнічні українці у Криму залишаються вразливими. У цьому відношенні суд бере до уваги доповідь про ситуацію з правами людини в Україні”, – сказав Абрахам.

Серед іншого, суд зобов’язав РФ утриматись від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу; забезпечити поновлення освіти українською мовою.

Також суд наклав на обидві сторони зобов’язання уникати порушень Конвенції про запобігання усіх форм расової дискримінації.

Варто зазначити, що російські ЗМІ, включно з ліберальним каналом “Дождь”, на відміну від України, подають проміжне рішення Суду ООН як перемогу РФ.

Нагадаємо, судові слухання з виступами сторін у Гаазі в цій справі відбулися в першій декаді березня.

Читайте також:
Справа щодо фінансування тероризму Росією буде непростою для Гааги, – Зеркаль

Росія в Гаазі: “повстанці Донбасу” знайшли зброю в шахтах,
а цивільний літак із “Бука” збивати не збиралися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна