Україна подала нову заяву в ЄСПЛ щодо 71 політв’язня в Росії та Криму

 

Україна подала нову міждержавну заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо українських політв’язнів, які незаконно утримуються у в’язницях Росії та окупованого Криму.
Про це повідомив заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

За його словами, в заяві на 130 сторінках описано порушення прав 71 українського політв’язня, також є близько 3000 сторінок доповнень.

“Уряд України заявляє про системні порушення з боку Російської Федерації Конвеції про захист прав людини та основних свобод, а саме: Ст. 3 (заборона катувань та принижуючого гідність поводження); Ст. 5 (особиста свобода); Ст. 6 (справедливий суд); Ст. 8 (повага до особистого та сімейного життя); Ст. 10 (свобода вираження поглядів); Ст. 13 (ефективний засіб захисту); Ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілей інших ніж ті, для яких вони були передбачені) щодо своїх громадян, яких Росія переслідує за політичними мотивами”, – написав Ліщина у “Фейсбуці”.

Уповноважений додав, що стосовно політв’язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усеїна Куку та Сергія Литвинова додатково подані заяви по Правилу 39 щодо надання належного медичного забезпечення та інформації щодо стану здоров’я.

Читайте також:
ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна