Росія списує найбільшу в світі субмарину “Дмитрий Донской”

 

Росія спише найбільшу у світі субмарину “Дмитрий Донской”, що перебуває у складі її флоту.

Про це заявив гендиректор підприємства “Севмаш” Михайло Будніченко в коментарі агентству ТАСС.

Він розказав про підписання угоди на два нових підводних човни для військово-морського флоту Росії з назвами “Князь Потëмкин” та “Дмитрий Донской”, яку зараз носить найбільша у світі субмарина.
Контракт на будівництво двох нових підводних човнів за проєктом “Борей-А” підписали у 2020 році.

За інформацією Українського мілітарного порталу, підводний човен ТК-208 “Дмитрий Донской” є останнім з шести діючим, яких побудували за проєктом 941 “Акула”, решта три було утилізовано, доля двох інших – ТК-17 “Архангельськ” та ТК-20 “Сєвєрсталь” з середини 2000-х років знаходяться у резерві.

До недавнього часу “Дмитрий Донской” використовувався для випробувань ракетного комплексу “Булава”, розробленим російським оборонно-промисловим комплексом, під що підводний човен пройшов 12-річну модернізацію за проєктом 941УМ.

“Дмитрий Донской” заклали 17 червня 1976 року, спустили на воду 23 вересня 1980. До складу ВМФ СРСР його передали 12 грудня 1981. З 1990 по 2002 роки проходив модернізацію по проєкту 941УМ.

Призначення підводних човнів проєкту 941 – нанесення ракетних ударів по військово-промислових об’єктах противника. Для цього на його борту розміщено 20 шахтних пускових установок ракетного комплексу Д-19, з трьохступеневими твердопаливними балістичними ракетами Р-39 “Варіант”.
Маса кожної такої ракети складає 90 тонн, довжина – 17,1 м, максимальна дальність стрільби – 8300 км. Бойова частина ракети це 10 роздільних боєголовок з індивідуальним наведенням.

Додатково підводні човни мають шість носових торпедних апарати (4х650 мм та 2х533 мм),а також можливість встановлення мінного загородження.
З радіолектронного обладнання на борту знаходяться гідроакустичні станції, гідролокатори, комплекси радіолектронної розвідки.

Читайте також:
У Севастополі затонула російська субмарина “Князь Георгій” із плавдоком. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна