У Севастополі затонула російська субмарина “Князь Георгій” із плавдоком. ФОТО

 

В окупованому Севастополі, в Південній бухті неподалік від залізничного вокзалу, затонув плавучий док із підводним човном Б-380 “Світлий князь Георгій”, що входив складу Чорноморського флоту РФ.

Як повідомило російське агентство ТАСС із посиланням на джерела в оборонно-промисловому комплексі країни-агресора, плавдок ПД-16 затонув у ніч на неділю, 15 грудня.

Наразі підводний човен уже сплив на поверхню і перебуває на плаву, плавдок лишається під водою.

Інформації про постраждалих немає.

За твердженням ТАСС, плавучий док і субмарина Б-380 були виведені зі складу Чорноморського флоту.

За даними джерела в екстрених службах Севастополя, затоплення могло статися через технічний стан дока, експлуатація і ремонт якого були неможливі.

ПЧ Б-380 “Князь Георгій” у доці ПД-16 до аварії. Фото: FleetPhoto

Підводний човен Б-380 “Святий князь Георгій” – радянський і російський дизель-електричний човен проєкту 641Б “Сом”, останній човен свого проєкту, із глибиною занурення до 300 метрів, мав на озброєнні 6 торпедних апаратів (533 мм) з боєзапасом 24 торпеди.

Човен закладений 15 жовтня 1981 року. Увійшов до складу ВМФ СРСР 30 грудня 1982 року. У 1991 році планувався до передачі Україні, проте у 1996 році уряд України відмовився від цієї субмарини через її поганий технічний стан.

Як пише “Український мілітарний портал”, фактично це глибока модернізація того ж проєкту, що й український човен “Запоріжжя”, який лишився в окупантів.

“Модернізація полягала в підвищенні бойової ефективності за рахунок установки нового радіотехнічного озброєння, збільшення боєзапасу мінно-торпедної зброї на 20%, а також підвищення рівня автоматизації управління бойовими технічними засобами, умов розміщення екіпажу тощо. Для свого часу це були чи не найтихіші радянські ПЧ”, – розказав головний редактор”УМП” Тарас Чмут.

Всього було побудовано 18 корпусів цього проєкту, з яких на сьогодні до складу ВМФ Росії входив лише Б-380.

З 1992 року і дотепер Б-380 перебував на “вічному ремонті” в Севастополі. У 2000-х роках уряд РФ відновлював ремонтні роботи, виділяв великі кошти, але все лишалося на своїх місцях.

У 2005 році човен було поставлено до плавучого доку ПД-16, де “Князь Георгій” перебував до сьогодні.

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня виведений зі складу Тихоокеанського флоту РФ дизельний підводний човен затонув по дорозі на утилізацію в Приморському краї.

Читайте також:
30 років тому загинув атомний підводний човен “Комсомолець”: розповідь українця, що вижив

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.