Зізнання Путіна посприяли ухваленню ЄСПЛ рішення щодо окупованого Криму

 

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні про визнання прийнятною для розгляду справи “Україна проти Росії” щодо Криму взяв до уваги висловлювання президента Російської Федерації Володимира Путіна, в яких той підтвердив факти захоплення півострова російськими військовими.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у рішенні ЄСПЛ від 14 січня.

“Суд взяв до особливої уваги беззаперечні заяви президента Путіна. Перша була зроблена на зустрічі з керівниками силових структур у ніч з 22 на 23 лютого 2014 року. Там було сказано, що він ухвалив рішення “розпочати роботу з повернення Криму до Російської Федерації”. Друга була під час телевізійного інтерв’ю 17 квітня 2014 року, де він прямо визнав, що Росія “роззброїла військові підрозділи та правоохоронні органи”, і що “російські військовослужбовці підтримали кримські сили самооборони”, – йдеться у документі ЄСПЛ.

Нагадаємо, 14 січня Європейський суд з прав людини визнав обґрунтованим позов України проти Російської Федерації щодо Криму та перейшов до розгляду справи по суті.

Справа стосується тверджень України про систематичні порушення Європейської конвенції про права людини Росією в окупованому Криму. Зокрема, Україна просить визнати, що РФ порушує статті конвенції: про право на життя; про заборону катування; про право на свободу та особисту недоторканість; про право на справедливий суд; про право на повагу до приватного і сімейного життя; про право на свободу думки, совісті і релігії, про право на свободу зібрань та об’єднання.

20 лютого 2014 року Російська Федерація розпочала збройну агресію проти України, захопивши частину її території – Крим.

На території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся не визнаний Україною та світом “референдум” про статус півострова, за результатами якого РФ незаконно анексувала Кримський півострів. Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про “приєднання” Криму до Росії.

Міжнародні організації назвали окупацію і анексію Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції проти РФ.
Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Читайте також:
ЄСПЛ визнав, що Росія контролювала Крим ще до його анексії

Узимку 2014 року десантники ЗСУ готувалися відбивати Крим, – Кривонос

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна