Узимку 2014 року десантники ЗСУ готувалися відбивати Крим, – Кривонос

 

Українські військові в лютому 2014 року готували операцію, щоб зірвати окупацію Криму Росією та захистити півострів. В Крим збиралися перекинути найбоєздатніші підрозділи Високомобільних десантних військ (ВДВ ЗСУ).

Про це йдеться у відеосюжеті “Крим.Реалії“, оприлюдненому 9 січня.

Сергій Кривонос, ексзаступник секретаря РНБО та командувача ССО, у 2014 році керував штабом ВДВ ЗС України. У коментарі журналістам він розповів, що операцію дійсно готували в лютому і планували розпочати на початку березня.

“Збройні сили України розглядали варіант захоплення наших територій [зайнятих росіянами]. І багато військових частин були орієнтовані діяти згідно з цим планом, щоб відбити, ймовірні, спроби захоплення територій. Серед них і частини ВДВ: 25-та повітряно-десантна бригада й 79-та аеромобільна бригада. … Вони повинні були увійти до Криму, зайняти позиції та посилити те угруповання в Криму, яке було на той час у ЗСУ”, – розповів генерал.

Планували також перекинути у Крим розвідників із 3-го полку спеціального призначення

За словами Кривоноса, в Генштабі ЗСУ розробили триетапний план звільнення півострова.

На той момент у Криму на планових навчаннях уже перебувала розвідувальна рота 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ.

У підрозділі було 80 десантників зі штатною стрілецькою зброєю. Техніка: БМД-2 – бойові машини десанту, озброєні 30-мм автоматичною артилерійською гарматою. Важке озброєння транспортували військовими вантажівками КамАЗ та “Урал”. Командиром розвідроти тоді був Микола Палас, нинішній комбриг 35-ї бригади морської піхоти.

Підрозділ із Дніпропетровської області розташовувався неподалік від військових 36-ї бригади берегової оборони ЗСУ у Перевальному.

Втім, ситуація змінилась, коли частину 36-ї бригади без бою здали росіянам.

Палас переконаний, що українські десантники у 2014 році були готові дати бій загарбникам, але для цього не було наказу.

Читайте також:
“Я бачу світло крізь бетон!” Велике інтерв’ю з генералом-реформатором Дмитром Марченком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна