Комітет Ради рекомендував скоротити кількість нардепів до 300

 

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити в цілому законопроєкт №1017 про зменшення конституційного складу ВРУ з 450 до 300 народних депутатів.

За відповідне рішення на засіданні комітету в четвер, 14 січня, проголосували 17 із 22 народних депутатів – членів комітету, передає рух “Чесно”.

Для ухвалення законопроєкту Верховною Радою в цілому потрібна конституційна більшість – 300 голосів.

Нагадаємо, що 4 лютого 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні президентський законопроект №1017. За відповідну постанову на пленарному засіданні проголосували 236 народних депутатів.

У своєму законопроєкті президент Володимир Зеленський пропонує в ст.76 Конституції України закріпити положення про кількісний склад Верховної Ради в 300 народних депутатів (відповідно до чинної редакції Конституції їх 450), яких обирають на п’ять років (ця норма не змінюється).

В Основному законі пропонується прописати, що “народним депутатом України може бути громадянин України (“може бути обраний громадянин України” – в поточній редакції), який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше ніж останніх п’ять років і володіє державною мовою (“і проживає в Україні протягом останніх п’яти років” – в нинішній редакції Конституції)”. У законопроекті наголошується, що “не може бути народним депутатом України (зараз – “обраним до Верховної Ради України”) громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо цю судимість не погашено і не знято в установленому законом порядку”.

У ст.77 Конституції також пропонується закріпити, що Верховну Раду обирають за пропорційною системою. При цьому залишається формулювання, що порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюється законом. Перехідні положення законопроекту передбачають, що Верховна Рада, обрана до набуття чинності цим законом, продовжує виконувати свої обов’язки до наступних виборів народних депутатів України.

3 вересня 2029 року ВР внесла до порядку денного сесії і направила до Конституційного Суду України президентський законопроект №1017.

18 грудня були отримано висновок КС (від 16 грудня 2019 р. № 8-в/2019) щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.
Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами.
Після цього, на наступній черговій сесії, Верховна Рада може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно щонайменше 300 голосів парламентаріїв.

Читайте також:
Рада попередньо підтримала скорочення кількості нардепів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна