Рада попередньо підтримала скорочення кількості нардепів

 

Верховна Рада попередньо схвалила законопроєкт про зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи.

Як повідомляє “Новинарня“, за відповідне рішення на засіданні Верховної Ради у вівторок, 4 лютого, проголосували 236 народних депутатів.

Законопроєктом пропонується зменшити конституційний склад народних депутатів України до 300 осіб із нинішніх 450.

Документ пропонує внести зміни до двох статей Конституції:

  • у статті 76 – прописати: “Конституційний склад Верховної Ради України – триста народних депутатів України, які обираються строком на п’ять років”;
  • у статті 77 планується норма, якою на парламентських виборах закріплюється пропорційна виборча система.

Крім того, документом планується ввести конституційне зобов’язання для депутатів володіти державною мовою.

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський перед голосуванням підкреслив, що, на думку Володимира Зеленського і громадян України, законопроєкт відповідає інтересам українського народу.

У фракції “Голос” законопроєкт назвали “неякісним” і вказали на численні зауваження Конституційного суду до тексту документа. На їхню думку, нардепи мають їх виправити “вже на цій сесії”.

Як передає “Українська правда”, нардепи зокрема вказали на зауваження Конституційного Суду  про те, що вилучення з ч.1 ст.76 положення “на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування” може надати можливість узаконити будь-які засади виборів крім тих, які зараз вказані у Конституції.

У “Слузі народу” послалися на теорію Конституційного права, відповідно до якої при населенні 37 млн громадян в Україні кількість парламентарів має становити приблизно 300, максимум 320 народних депутатів.

Ініціатором проєкту закону є Володимир Зеленський. Президент позначив його як невідкладний.

Як інформувала “Новинарня“, 13 січня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту попередньо схвалити президентський проєкт закону щодо зменшення конституційного складу ВР та закріплення пропорційної виборчої системи.

Конституційний суд України визнав законним скорочення кількості народних депутатів Верховної ради з 450 до 300.

Читайте також:
Новий законопроєкт про тероборону: терміни, зброя, жінки і гроші

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна