ВАКС не продовжуватиме слідство у справі Окружного адмінсуду

 

Вищий антикорупційний суд не задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро стосовно продовження строку досудового розслідування у справі Окружного адмінсуду Києва.

Про це в середу, 13 січня, інформує пресслужба ВАКС.

“Через недодержання вимог чинного законодавства ВАКС не задовольнив клопотання детектива НАБУ щодо продовження строку досудового розслідування у справі ОАСК”, – йдеться у повідомленні.

До ВАКС надійшло клопотання детектива, погоджене з заступником генерального прокурора, щодо продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою одинадцяти осіб. У клопотанні детектив просив продовжити строк досудового розслідування до восьми місяців, а саме до 17 березня 2021 року.

У ВАКС вказали, що досудове розслідування цього кримінального провадження було розпочате 21 червня 2019 року.

Раніше ВАКС вже продовжував строк досудового розслідування до 17 січня 2021 року. Своєю чергою, детектив зазначив, що у вказаний термін неможливо закінчити досудове розслідування, адже необхідно провести додаткові слідчі та процесуальні дії для встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень.

Під час судового засідання захисники підозрюваних зазначили, що вказане клопотання необхідно повернути детективу через те, що ухвалою Апеляційної палати ВАКС одному з підозрюваних скасовано повідомлення про підозру за ст. 351-2 ККУ, а в клопотанні про продовження строку досудового розслідування зазначена стаття залишилась. Аналогічна ситуація ще з іншим підозрюваним – провадження за підозрою його у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 255 КК України закрито. Третій особі, яка зазначена в клопотанні детектива, повідомлення про підозру взагалі скасовано, а тому його безпідставно зазначено в клопотанні як підозрюваного.

Слідчий суддя ВАКС установив, що подане клопотання не відповідає вимогам п. 3 абз. 2 ч. 2 ст. 295-1 КПК, адже в клопотанні взагалі не зазначено суті повідомленої підозри кожній конкретній особі.

За висновком судді, ці недоліки клопотання унеможливлюють встановлення тих обставин, які саме підлягають перевірці під час досудового розслідування.

Таким чином, слідчий суддя 6 січня 2021 року постановив задовольнити клопотання захисників та повернути детективу НАБУ клопотання про продовження строку досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 23 грудня 2020 року детективи НАБУ вручили особисто голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку повістку про виклик до Вищого антикорупційного суду на 5 січня.

Павлові Вовку інкримінують створення злочинної організації з метою захоплення державної влади, перешкоджання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, втручання у діяльність державних діячів – членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

За словами правоохоронців, у цій організації брали участь судді Окружного адміністративного суду Києва. У межах цього провадження розслідується можливе прийняття пропозиції та одержання неправомірної вигоди головою Державної судової адміністрації України.

Читайте також:
Голова ОАСК Вовк знову не прийшов на засідання суду з обрання йому запобіжного заходу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна