Мінцифри анонсувало запуск платформи електронної демократії “ВзаємоДія”

 

Міністерство цифрової трансформації навесні 2021 року запустить національну онлайн-платформу е-демократії “ВзаємоДія”.

Про це заявила заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська, передає “Укрінформ” у середу, 13 січня.

“Розвиток електронної демократії – це один із пріоритетів уряду та Міністерства цифрової трансформації разом з усіма членами Кабінету Міністрів. Ми націлені на те, що ця єдина платформа стане відкритою для комунікації між органами виконавчої влади і людьми, які долучатимуться до ухвалення рішень”, – розповіла Рабчинська.

Вона додала, що запуск платформи запланований навесні цього року.

За словами урядовиці, протягом 2021-2023 років на “ВзаємоДії” стануть доступні такі сервіси:

  • подання е-звернення та е-запиту, відстеження їх статусу та отримання відповіді в електронному вигляді;
  • електронні громадські консультації щодо змісту нормативно-правових актів; е-петиції до уряду, онлайн відстеження їх статусу та отримання результатів розгляду в електронній формі;
  • конкурси на участь у проєктах інститутів громадянського суспільства, що фінансуються з бюджету;
  • пілотний запуск е-голосування за членів громадських рад в органах виконавчої влади;
  • подання запитів на проведення експертизи діяльності органів виконавчої влади;
  • подання проєктів до участі в конкурсах на фінансування з всеукраїнського громадського бюджету;
  • доступ до урядової інформації.

Рабчинська пояснила, що насамперед на платформі з’явиться інформація з актуальними контактами органів виконавчої влади, публічні звіти топчиновників, конкурси проєктів інституту громадянського суспільства, а також можливість подати запит на громадянську експертизу.

“Насправді де-не-де ця інформація вже присутня. На майданчику ми об’єднаємо її, це буде єдина платформа на якій буде доступна вся інформація”, – пояснила заступниця міністра.

Своєю чергою державний секретар Кабінету Міністрів Олександр Ярема зазначив, що “ВзаємоДія” стане одним із ключових інструментів реалізації нової національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

“Ми очікуємо, що і проведення прозорих конкурсів, і реалізація нових проєктів, і багато аспектів комунікації держави з організаціями громадянського суспільства будуть відбуватися на платформі”, – розповів Ярема.

На платформі буде доступний модуль, де можна буде отримати актуальні дані щодо центральних органів виконавчої влади, адресну інформацію щодо публічних консультацій, та звіти про використання бюджетних коштів і моніторингові оцінки проєктів, на які кошти були спрямовані

Нагадаємо, наприкінці 2020 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск кількох національних проєктів.

Читайте також:
Євросоюз надасть Україні €9,6 млн на розвиток цифрової трансформації

Мінцифри розглядає можливість заборони відеоігр, що шкодять національним інтересам України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна