У Миколаєві встановлять пам’ятник історику Миколі Аркасу

 

У Миколаєві встановлять пам’ятник історику, культурно-освітньому діячу, письменнику, композиторові Миколі Аркасу.

Про це 7 січня, в 165-й день народження Аркаса, написав на сторінці у фейсбуці активіст організації “Бузький гард” та археолог Ілля Зелінський. 

“Кидаю ексклюзив, готовий пам‘ятник Миколі Миколайовичу, який в цьому році з‘явиться в Миколаєві”, – написав Зелінський, опублікувавши фото постаменту.

Відреагував на цю новину й історик та журналіст Вахтанг Кіпіані. Він також пригадав, що місцевий університет відмовився носити ім’я земляка Аркаса.

“У Миколаєві цього року нарешті вшанують просвітянина й автора незабутньої “Історії України-Руси” Миколу Аркаса. Непозбувною ганьбою місцевого університету є свідома відмова носити ім’я видатного земляка. Спершу було зроблено все, щоб поховати студентську ініціативу щодо перейменування на честь “грека з душею українця” педіну, котрий носив ім’я українофоба Віссаріона Бєлінського. А потім по-шахрайськи, з корисливих мотивів, назвали виш іменем совєтського педагога Сухомлинського, який не має жодного відношення до Миколаївщини. Аби не Аркас”, – написав Кіпіані.

Що відомо про Аркаса 
Один із засновників української музичної класики. Серед перших композиторських спроб – записи й обробки українських народних пісень (1880). Автор першої опери на шевченківський сюжет “Катерина” (1891).
Видав українською мовою науково-популярну працю “Історія України-Руси” з ілюстраціями, де історичний процес подано в розрізі біографій провідних діячів. Аркас – автор поеми “Пилип Орлик” (1907), присвяченої творцеві першої Конституції України.
Активний учасник національно-культурного руху, один з організаторів товариства “Просвіта” у Миколаєві (1907). Був постійним меценатом української справи.

Читайте також:
До 100-річчя створення УВО: в Полтаві встановили пам’ятну дошку Євгенові Коновальцю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна