Харківський “Біолік” не отримував дозволу реалізувати російську вакцину в Україні, – Степанов

 

Харківська компанія “Біолік” подала заявку на дозвіл реалізувати в Україні російську вакцину від коронавірусу “Спутник V”, але не отримувала такого дозволу.

Про це на брифінгу в п’ятницю, 8 січня, заявив на брифінгу міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Він назвав російську політику елементом політики і гібридної війни.

“Це єдиний лікарський засіб, російська вакцина “Спутнік”, навпроти якого є така кількість політики. Це зрозуміло, тому що Російська Федерація завжди використовувала будь-яку можливість у своїй гібридній війні”, – сказав Степанов.

Міністр розповів, що харківська компанія “Біолік” 6 січня лише подала заявку до Державного експертного центру на дозвіл продавати в Україні російську вакцину. Крім цього, компанія повинна подати реєстраційну форму, а також досьє, в якому має бути чітко доведена безпечність препарату та показані результати трьох фаз клінічних випробувань.

За результатами вивчення всіх цих документів можливо буде говорити про якість препарату, зазначив Степанов.

“Нарешті ми хоч побачимо не якісь там політичні гасла, а що таке ця російська вакцина”, – додав глава МОЗ.

Однак, як відомо, наразі “Спутнік” не пройшов третю фазу випробувань.

Максим Степанов висловив упевненість, що Україна здатна забезпечити себе вакциною від Covid-19 від провідних світових виробників, які подають заявки відкрито і якісно, “не влаштовуючи інформаційну війну”.

Таким чином глава МОЗ відреагував на заяви глави проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя”, кума президента РФ Віктора Медведчука. 2 січня цей політик заявив про те, нібито до Міністерства охорони здоров’я України надійшла заявка про держреєстрацію “Спутнік V” для вакцинування українців.
Тему якнайшвидшої вакцинації українців “Спутніком” активно розвивають телеканали та інші медіа з “пулу Медведчука”.

Читайте також:
Ляшко пояснив, чому російська вакцина не може бути застосована в Україні

Як інформувала “Новинарня“, 11 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, нібито Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу, й одна з його дочок нібито зробила собі таке щеплення.

В листопаді стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров’я веде переговори з російським інститутом, який розробив вакцину Sputnik V, щодо потенційної заявки на внесення до списку рекомендованих для використання у надзвичайних ситуаціях. Якщо буде встановлено, що вакцина відповідає критеріям організації, то ВООЗ про це повідомить.
Наразі країни Заходу не підтверджують дієвість російської вакцини.

В Україні “Спутник V” з політичних міркувань всіляко пропагує лідер проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” кум Путіна Віктор Медведчук та його медіахолдинг.
6 жовтня під час візиту до Москви Медведчук розповів Путіну, що в окупованому Криму нібито зробив щеплення від коронавірусу російською вакциною ”, і запропонував почати поставляти цей препарат в Україну. Володимир Путін заявив, що готовий працювати з Україною в питанні поставок російської вакцини від коронавірусу, але чекає офіційного запиту від Києва.

Президент Володимир Зеленський після того кілька разів дав зрозуміти, що Україна не братиме вакцину від коронавірусу в РФ.

5 грудня 2020 року в Москві розпочалася масова вакцинація “Спутніком V”.

Наприкінці грудні МОЗ України уклало перший контракт на постачання китайської вакцини CoronaVac (Sinovac).

Читайте також:
Бойовики “ДНР” чекають російську вакцину від коронавірусу вже в січні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна