Газпром на третину знизив транзит газу через Україну

 

Російський ВАТ “Газпром” знизив транзит газу через територію України майже на третину.

Про це в середу, 6 січня, повідомив глава ТОВ “Оператор ГТС України” Сергій Макогон у фейсбуці.

“Газпром знизив транзит газу через Україну з близько 180 млн на добу (кінець грудня) до приблизно 130 млн на добу (початок січня)”, – написав Макогон.

Водночас він наголосив, що “Оператор ГТС України” готовий забезпечити більший обсяг транзиту при відповідних заявках “Газпрому”.

Транзитна угода з “Газпромом” передбачає бронювання потужностей в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м/доб.) в 2020 році і по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/доб.) у 2021-2024 роках.

Минулого року транзит становив на 14% менше (або на 9,2 млрд куб. м), ніж передбачено угодою. При цьому “Газпром” вже повністю розрахувався за весь обсяг замовлених потужностей за контрактом, в якому передбачена умова “качай або плати”.

Нагадаємо, українські підземні сховища газу в 2020 році накопичили рекордний запас газу за останні десять років – 28,3 мільярдів кубометрів.

Читайте також:
Транзит російського газу через Україну впав майже на 40% за рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна