Транзит російського газу через Україну впав майже на 40% за рік

 

Транзит російського газу до Європи українською газотранспортною системою у 2020 році склав 55,8 млрд куб. м. Це на 37,7% менше, ніж у 2019 році (89,6 млрд куб. м).

Про це в суботу, 2 січня, повідомила пресслужба оператора ГТС України.

Ключовими факторами зниження обсягів транзиту в Європу оператор ГТС назвав запуск нових газопроводів в обхід України, зменшення попиту на блакитне паливо в Євросоюзі й значні запаси газу в європейських ПСГ.

Повідомляється, що у 2020 році обсяги транзиту виявилися на 14% нижче, ніж передбачено угодою з Газпромом. Однак, російська компанія повністю розрахувалася за весь обсяг замовлених потужностей за контрактом.

У західному напрямку (Польща, Угорщина і Словаччина) транзит склав 51,9 млрд куб. м газу (-32%). У південному напрямку (Румунія і Молдова) – 3,9 млрд куб. м (-70%).

При цьому, обсяги транспортування газу з Європи в Україну за аналогічний період зросли на 12% і склали 15,9 млрд куб. м.

Як інформувала “Новинарня“, Азербайджан запустив газопровід до Європи в обхід Росії.

Читайте також:
Зеркаль очолила захист “Нафтогазу” у справах проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна