Суд у Лондоні відмовив США в екстрадиції засновника WikiLeaks Ассанжа

 

Суд в Лондоні відмовив Сполученим Штатам у видачі засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, якого звинувачують в шпигунстві і зламі урядових комп’ютерів.

Про це в понеділок, 4 січня, інформує ВВС.

Суддя заблокувала клопотання через побоювання щодо психічного здоров’я Ассанжа.

Окружний суддя Ванесса Барайцер виклала докази того, що він намагався завдати собі шкоди, та думок про самогубство і сказала: “Складається загальне враження про пригніченого, а часом і зневіреного чоловіка, що боїться за своє майбутнє”.

На це рішення, оголошене після тижнів слухань минулого року і кампанії прихильників Ассанжа та інших, які засудили звинувачення США проти нього як напад на свободу преси, можєе бути подана апеляція. Поки що Ассанж залишиться під вартою.

Нагадаємо, у липні 2019 року міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав розпорядження про екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США.

Ассанж був заарештований 11 квітня після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні, відбував термін 50 тижнів у британській в’язниці за порушення умов звільнення під заставу.

Сполучені Штати наполягають на видачі Британією Ассанжа за звинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з військовим ексаналітиком, рядовим Челсі Меннінгом щодо доступу до таємної інформації. Максимальний термін тюремного ув’язнення – 175 років.

Читайте також:
Швеція припинила справу за звинуваченням Ассанжа у зґвалтуванні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна