Сенат США подолав вето Трампа на оборонний бюджет-2021 із допомогою Україні

 

Сенат Конгресу США подолав вето президента Трампа та ухвалив оборонний бюджет на 2021-й фінансовий рік у розмірі $740 млрд.

Про голосування в п’ятницю, 1 січня, повідомляє CNN.

Для подолання президентського вето було необхідно хоча б 60 голосів сенаторів. В підсумку, за подолання вето висловилися 80 сенаторів, і лише 12 підтримали позицію Трампа.

Як відомо, 11 грудня обидві палати Конгресу США ухвалили переважною більшістю голосів законопроєкт NDAA-2021 з оборонним бюджетом для країни, посиленням санкцій проти “Північного потоку-2” та військовою допомогою Україні.

Президент США Дональд Трамп 23 грудня застосував право вето, заблокувавши документ. Трамп заявив, що в бюджеті відсутня норма, яка скасовує розділ 230 Закону про етику у сфері комунікацій. Цей розділ поки що гарантує захист, зокрема, власникам соцмереж від судових позовів за розміщення, видалення або зміну користувацького контенту.

Водночас проєкт закону NDAA-2021 містить розширені санкції проти російського проєкту газопроводу “Північний потік-2”, а також компаній та підрядників, які долучатимуться до будівництва, сертифікації та страхування цього газогону.

Також законопроєкт передбачає цілий список заходів із запобігання агресії РФ, санкції проти Туреччини через закупівлю нею російських систем ППО С-400 попри заперечення США та інших членів НАТО.

Для нас важливо, що акт NDAA-2021 виділяє Україні $250 млн оборонної допомоги, в тому числі $75 млн – на системи летального озброєння.

Палата представників Конгресу США 28 грудня проголосувала за подолання вето президента Трампа.
Для того, щоб документ набув чинності закону, його мали підтримати дві третини законодавців у Сенаті США.

Читайте також:
Вето Трампа на оборонний бюджет США не загрожує фінансовій підтримці України, – МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна