Україна блокуватиме будівництво російськими окупантами опріснювальних установок у Криму

 

Україна використовуватиме всі можливі засоби для блокування будівництва установки для опріснення води в окупованому Російською Федерацією Криму.

Про це в четвер, 24 грудня, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Була заява незаконної окупаційної “влади” Криму про залучення великої міжнародної компанії для реалізації технології опріснення води. Ми обов’язково знайдемо цю компанію і будемо їй перешкоджати реалізовувати цей проєкт”, – сказав Кулеба.

Як відомо, навесні 2014 року Україна припинила постачання води на територію Криму після його окупації Росією, встановивши в Херсонській області загороджувальну дамбу, таким чином Північно-Кримський канал перекрили.

Зараз півострів забезпечується водою силами місцевих водосховищ природного стоку і підземних водних джерел, які почали активно розроблятися після окупації.

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна