Тернопільська облрада просить Зеленського повернути звання Героя України Шухевичу та Бандері

 

Тернопільська обласна рада просить президента Володимира Зеленського повернути звання Героя України головнокомандувачу Української повстанської армії Романові Шухевичу та лідеру Організації українських націоналістів Степанові Бандері.

Про це в середу, 23 грудня, повідомив “Укрінформ”.

“Просимо не повторювати помилок попередніх президентів України та задля відновлення справедливості повернути звання Героя України з удостоєнням ордена Держави (посмертно) Роману Шухевичу та Степану Бандері за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за незалежну Українську державу”, – йдеться в прийнятому на сесії обласної ради зверненні до глави держави.

Третій президент України Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння звання Героя України (посмертно) Романові Шухевичу в 2007 році, а Степанові Бандері в 2010-му.

Однак за часів президентства Віктора Януковича, у квітні 2010 року, Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним присвоєння цих звань та аргументував своє рішення тим, що звання було присвоєно нібито з порушенням чинного законодавства.

У серпні 2011 року Вищий адмінсуд залишив у силі попередні рішення двох донецьких судів, які визнавали незаконним укази президента Ющенка про присвоєння Шухевичу і Бандері звання Героя України.

Читайте також:
Зеленський закликав відмовитися від героїзації постатей, що “провокують конфлікт”

Як інформувала “Новинарня“, у червні президент Володимир Зеленський на питання про ставлення до Степана Бандери відповів, що не вважає своєчасним давати оцінку його постаті через “різне ставлення” до провідника ОУН в українському суспільстві.

“До Степана Бандери різне ставлення. Слухайте, в мене не може бути ставлення до таких людей, до таких подій за таких часів, про які ми з вами читаємо, але ми там не жили. Не може бути просто особистого ставлення. Я так думаю, що всі люди, які захищали незалежність України, – є її синами, є її дійсно героями. У нас від героя до ворога – один крок. Ви ж розумієте ставлення до історії Степана Бандери. Нема однозначності. Не треба, мені здається, провокувати українське суспільство та відповідати на ті питання, на які повинен відповісти час”, – сказав Зеленський, проте водночас назвав Богдана Хмельницького історичним діячем, який справляє на нього враження.

“Дипломатія, перемовини й хитрість Богдана Хмельницького – там у нього всього було дуже багато. Він воював, потім з ними сідав за стіл. Потім мирився, потім союзничав. Все викручував, щось потім забрав назад до України. Є дуже багато різного про Богдана Хмельницького – щось домовився, комусь продався. Все це, знаєте, дрібниці, з яких не складається історія України”, – вважає Володимир Зеленський.

Читайте також:
Ставлення до постатей Бандери і Шухевича українці мають формувати самі, – Дробович

Повернення Вождя ОУН: чому Бандеру вбили, а Мельника – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна