У Конгресі США назвали масштабну кібератаку з боку Росії “актом війни”

 

Представники Демократичної і Республіканської партій у Конгресі США вважають, що масована кібератака з боку російських спецслужб, від якої постраждали ключові міністерства й відомства штатів, є актом неприкритої агресії та війни проти Америки.

Про це в п’ятницю, 18 грудня, інформує The Hill із посиланням на кількох американських законодавців.

“Законодавці порушують питання, чи не слід вважати актом війни атаку на федеральний уряд США, який у широких масах пов’язують із Російською Федерацією”, – зазначає видання.

При цьому підкреслюється, що хакерський злам урядових установ США є однією з найбільших кібератак проти Америки за її історію.

Однак адекватна реакція Вашингтона ускладнюється перехідним періодом після виборів, а також відсутністю чіткої стратегії щодо кібервійни. Тому чинний президент Дональд Трамп досі не зробив заяв на цю тему.

Водночас демократи прямо називають масштабну кібератаку на США неприхованим актом агресії з боку Росії.

“Ми не можемо одночасно приятелювати з Володимиром Путіним і зазнавати з його боку такого роду нападів на Америку. Це фактично оголошення США війни з боку Росії, і ми мусимо сприймати це серйозно”, – заявив сенатор-демократ Дік Дурбін.

Солідарні з такою позицією і республіканці.

Так, сенатор Мітт Ромні, який часто критикує президента Трампа, порівняв хакерську атаку росіян з бомбардувальниками, які “літають непоміченими над цілою країною”.

Він також жорстко відреагував на недостатні зусилля адміністрації Дональда Трампа для протидії атаці.

“Наша національна безпека є надзвичайно вразливою, – заявив Ромні. – У такій ситуації відсутність агресивної позиції, протесту та покарання з боку Білого дому дійсно є дуже незвичним”.

Як писала “Новинарня“, урядові структури США та американські компанії зазнали тривалої та комплексної атаки хакерів, яких пов’язують з російськими спецслужбами.
Зокрема, відомо, що вони проводили операцію з березня з використанням вразливостей у програмному забезпеченні SolarWinds.
Від зламу постраждали Мінфін США, Держдепартамент, Пентагон, Міністерство енергетики, Національне управління ядерної безпеки США, інші відомства, а також велика кількість американських компаній.

Читайте також:
За кібератаками на мінфін США стоїть Росія, – Reuters

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна